Hallitus kurittaa metsäenergiaa ja suosii samalla turvetta 61 prosentin veronalennuksella. Jos esitys toteutuu, kotimaisen metsänenergian käyttö jopa vähenee. Hyötyjänä ovat fossiiliset polttoaineet: turve ja kivihiili.

Hallitus päätti tammikuussa esittää metsänenergian tukeen merkittävää rajausta. Vaikka tuki nousisi, isomman puuaineksen tuki puolittuisi, jolloin suuri osa puusta häviäisi normaalituen piiristä. Energiapuun käyttäjät ovat esityksestä erittäin huolestuneita.

”Tukirajaus tulee johtamaan metsähakkeen käytön romahtamiseen, työpaikkojen tuhoamiseen ja fossiilisten polttoaineiden käytön ja tuonnin lisääntymiseen”, toteaa EPV Energian toimitusjohtaja Rami Vuola viidentoista energiayhtiön yhteisessä tiedotteessa.

Onkin kummallista, että hallitus päätti rajata metsäenergian käyttöä, vaikka 35 lausunnonantajaa (HS:n laskelman mukaan 37) vastusti esitystä ja vain Metsäteollisuus kannatti. (Metsäteollisuus halusi varmistaa, ettei energiapuu tulevaisuudessa kilpaile sen puunhankinnan kanssa; esimerkiksi Energiateollisuus katsoi ettei sellaista ole näköpiirissä.)

Samaan aikaan hallitus keventää rajusti turpeen verotusta. Vielä viime vuonna vero oli 4,9 euroa megawattitunnilta ja 2016 alusta enää 1,9 euroa megawattitunnilta. Veronalennus on 61 prosenttia.

Turpeen veromuutos ja haketuen rajaus – kaksi pieneltä näyttävää tointa – ovat ehkä käänteentekeviä Suomen uusiutuvan energian kasvun ja päästökehityksen kannalta.

Turpeen käyttö lisääntyy, ja myös kivihiili kuuluu voittajiin, sillä kotimaista metsäenergiaa ei enää riitä korvaamaan kivihiiltä Helsingissä, Turussa, Espoossa ja Lahdessa, missä tällaisia hankkeita on meneillään. Ainoa mahdollisuus korvata kivihiiltä suunnitellusti on ulkomainen metsäenergia, mutta sen hankinta voi olla vaikeaa tilanteessa jossa kysyntä kasvaa koko Itämeren alueella. Paine käyttää kantoja metsäenergiana  lisääntyy, vaikka tästä on haittaa luonnolle ja ilmastohyödyt jäävät saamatta.

Voi siis ehkä sanoa, että Pandoran lipas on avattu – hallitus on tehnyt pari näennäisen pientä tointa, joista on vakavat ja kauaskantoiset seuraukset. Kivihiilen käyttö ei vähene niin paljon kuin on odotettu, fossiilisen turpeen käyttö kasvaa ja energiapuun rasitus luonnolle nousee.

Pandorahan oli kreikkalaisen mytologian hahmo, jota neuvottiin olemaan avaamatta hallussaan olevaa lipasta, jossa pahan voimat asustivat.

Hallitus avasi Pandoran lippaansa,  vaikka 35 tahoa pyysi vielä viime hetkellä pitämään kannen suljettuna, ja asiasta varoitettiin jo syksyllä.

Tosin ei lipas vielä auki ole kuin hallituksen ja Metsäteollisuuden toiveissa, sillä eduskunnan on vielä hyväksyttävä esitys ja myös EU:n viranomaisten, koska kyse olisi niin merkittävästä tukimuutoksesta.

 

 

 

 

 

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.