Yleinen väite on, että kivihiilen kulutus olisi noussut viime vuosina. Oppositiosta maalailtiin jopa Jyrki Kataisen hallitusta hiilenmustaksi. Kivihiilen kulutus oli kuitenkin suurimmillaan Matti Vanhasen (kesk) ja Mari Kiviniemen (kesk) hallitusten aikana. Veikkaukseni on, että Vanhasen hallitus jää tämän vuosituhannen kivihiilikuninkaaksi.

Tilastokeskuksessa työskentelevä ystäväni kehaisi joskus Mauri Pekkarista. Tämä kun kääntyi usein talon väen puoleen tietoa etsiessään. Näin pitääkin toimia, sillä hyvä poliittinen päätäntä voi perustua vain asiatietoon.

Valitettavasti  Pekkarinen osaa käyttää tilastotietoa myös tavalla, joka ei ole oikea. Näin kävi vuonna 2013, kun hän väitti Jyrki Kataisen (kok) hallituksen politiikkaa hiilenmustaksi.

Kivihiilen käyttö oli noussut edellisestä vuodesta. Syynä tähän oli kuitenkin  isojen sateiden edellisvuosi 2012, jolloin vesivoimaa oli tarjolla poikkeuksellisen paljon sekä kotimaassa että Pohjoismaissa. Sähköä ei juuri tehty kivihiilellä. Seurasi normaali vuosi 2013, ja kivihiilen käyttö kasvoi. Näyttäviä kasvuprosentteja saatiin kuitenkin vain siksi, että lähtötaso oli matala.

Vuosi 2013 oli vasta yhdeksänneksi suurin kivihiilen käyttövuosi 2000-luvulla. Viime vuonna käyttö jälleen putosi ja oli vasta 13. suurin 2000-luvulla.

Minkä hallituksen aikana siis on käytetty eniten kivihiiltä?

***

Laskin Tilastokeskuksen datasta leikkimielisesti eri hallitusten kivihiilitaseen. Tutkin energiantuotannon kivihiilen käytön kuukausittain ja jyvitin sen eri hallituksille. Jotta taso olisi vertailukelpoinen, esitän luvut keskimääräisenä vuosikulutuksena.

Pystyin aloittamaan Paavo Lipposen (sd) toisesta hallituksesta (huhtikuu 1999–huhtikuu 2003) , sillä tätä vanhempaa kuukausitietoa ei ollut Tilastokeskuksen tietokannassa. Lipposen II hallitukselle jouduin laittamaan kolme ylimääräistä kuukautta, koska 1999 on saatavilla vain vuositasolla.

Pekkarisen termeillä hiilenmustin hallitus on Matti Vanhasen (kesk) ensimmäinen hallitus. Se istui vuoden 2007 huhtikuulta kesäkuuhun 2010. Yhteensä Suomi käytti Vanhasen hallituksen aikana kivihiiltä 22,3 miljoonaa tonnia ja keskimäärin vuositasolla 5,8 miljoonaa tonnia.

Toiseksi hiilenmustin on joko Anneli Jäätteenmäen (kesk) lyhyt hallituskausi huhti–kesäkuussa 2003 tai Mari Kiviniemen (kesk) hallitus, joka seurasi heti Vanhasen kakkosen perään kesäkuusta 2010 kesäkuuhun 2011. Kivihiiltä kului Kiviniemen aikana noin viisi ja puoli miljoonaa tonnia vuotta kohden ja Jäätteenmäeltä vähän enemmän. Ongelmana on kuitenkin, että Jäätteenmäen lyhyttä hallituskautta ei oikein voi käyttää edes leikkimielisessä tilastoinnissa.

Kivihiili_Lippesta_Stubbiin (kopio)

 

Jos Jäätteenmäen hallitus jätetään pois, tasavahvoja kolmosia ovat Matti Vanhasen toinen (2007–2010) ja Paavo Lipposen toinen (1999–2003) hallitus, sillä kummaltakin kului noin 4,8 miljoonaa tonnia kivihiiltä vuodessa.

Pekkarisen moittimaa Jyrki Kataisen hallitusta ei ole mainittu, sillä sen aikana kivihiiltä käytettiin seurantajaksolla kaikkein vähiten, vain 3,7 miljoonaa tonnia. Alexander Stubbin (kok) hallituksesta on vasta kuuden kuukauden tiedot, joilla kivihiilen kulutus oli toiseksi vähäisin, 3,8 miljoonaa tonnia vuodessa (ennakkotietojen mukaan merkittävää nousua tästä ei liene tulossa).

Kataisen ja Stubbin hallitusten aikana kivihiilen kulutus väheni yli 30 prosenttia Kivinieman hallituksen tasosta. Oliko kivihiilen käytön väheneminen hallitusten ansiota? Tuskin.

Kivihiilen käytön vähenemiseen viime vuosina on monta syytä. Suomen sähkönkulutus kääntyi laskuun 2006 (eniten sähköä 12 kuukaudessa eli 90,6 terawattituntia käytettiin joulukuusta 2005 marraskuuhun 2006). Viimeisin 12 kuukauden kulutus on 82,9  terawattituntia (lämpötilakorjattuna pari terawattituntia enemmän). Kun samaan aikaan  Ruotsissa on rakennettu paljon tuulivoimaa ja sielläkin kulutus on vähentynyt, edullista sähköä on riittänyt Suomeen. Ja riittää jatkossakin, niin että Fortum sulki tämän vuoden alussa Suomen suurimman kivihiilivoimalan Inkoossa ja myös Pohjolan voima on luopumassa vanhoista kivihiilivoimaloista.

Kivihiiltä käyttävistä kaukolämpövoimaloista Vantaa on korvannut kivihiiltä jätteellä ja kaasulla, Turku rakentaa uutta monipolttoainevoimalaa ja Helsinki pyrkii vähentämään käyttöä ainakin 40 prosentilla. Suunta on siis vakaasti alaspäin.

Silti kivihiili olisi vähentynyt vielä enemmän, jos maakaasua ei olisi korvautunut viime vuosina kivihiilellä ja jos kivihiili ei alhaisen hinnan takia olisi ollut edullinen polttoaine sähköntuotannossa.

kivihiilistatfi kivihiilistatfi (kopio)

***

Kivihiilen käytön väheneminen on siis tosiasia, mutta keskustelua on hallinut sen käytön väitetty kasvu. Paljolti tämän keskustelun siivittämänä kivihiiltä suhteellisesti enemmän päästöjä aiheuttavan turpeen veroa alennettiin.

Pääministeri Stubb väitti turpeen veron alennuksen yhteydessä kivihiilen käytön kasvaneen viime vuosina, vaikka se siis juuri hänen ja Kataisen hallituksen aikana oli laskenut. Voi pitää varsin onnistuneena lobbauksena, kun pääministeri sanoo näin, kun Tilastokeskuksen graafit ja tilastotiedot kertovat että juuri viime vuosina kulutus on ollut aikaisempaa alhaisempi.

Ehkä pääministerin esikunta ei tullut soittaneeksi Tilastokeskukseen.

 

 

kivihiilmatti vanhanen

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.