11/100

Juhlapukuinen keltasirkkukoiras on väritykseltään suorastaan loistokkaimpia lintujamme. Silti keltasirkku on usein huomaamaton ja tuntematonkin. Mutta hevostalleilla talvisin ratsastaville keltasirkku on hyvinkin tuttu. Talviaikaan keltasirkku on muutenkin näkyvämpi, kertoneeko sen vironkielinen nimi talvik siitä.

Keltasirkun selkeän laulusäkeen – tsi tsi tsi tsi tsi tsi siiiiiii siiiiiii – tunteva havaitsee linnun keväisin helposti. Keltasirkun lento- ja kutsuääni tsik kuuluu niin lentoparvesta kuin puunlatvoistakin. Lähimmillään keltasirkku voi pesiä vaikkapa rauhallisen pihamaan marjapensaan juuressa.

Puolensataa vuotta sitten ympäristömyrkkyihin romahtanut runsas keltasirkkukanta on varsin mukavasti toipunut. Silti keltasirkku tuntuu esimerkiksi Virossa olevan paljonkin yleisempi kuin Suomessa.

100_11b

Keltasirkulle maistuu talviruokintapaikalla – taikka sänkipellolla – erityisen hyvin kauran jyvät, ”hienompien” siementen jäädessä ronkelimpien lajien kilpailtavaksi. Myös entisajan lyhteet houkuttivat keltasirkut pihapiiriin.

Juuri nyt on myös keltasirkun talviseen tarkkailuun hyvä hetki ja saattaapa lyhteitä löytää tänäkin talvena houkuttimeksi pihapuuhun. Nämä kuvat on otettu sipoolaisella hevostilalla tammikuussa 2012.

100 päivää luonnossakeltasirkkuSuomi 100

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.