53/100

Luppokurjet ovat hauskoja. Kun kurjet pesivät vasta 4–6 -vuotiaina, nuoret kerääntyvät parviin parhaaseen kesäaikaankin. Luppokurjet tuntuvat hakeutuvan varsin suojaisille, suurille niityille ja pelloille, jotta saavat olla rauhassa. Kesän mittaan myös vanhempia lintuja liittyy joukkoon. Rannikoilla syyskesästä seuraan pyrkii usein merihanhia.

Luppokurkien elämänmeno on samantapaista kuin syysmuutolla. Aikaisin, kauniissa aamuvalossa, tyypillisesti ennen kuin aurinko on noussut yli horisontin, lennetään jo niityille. Ja jos kurjet tulevat häirityksi, mikä on aina harmi, väistyvät ne toiselle niitylle. Ja illan hämärtyessä palataan suojaisaan yöpymispaikkaan, turvaan petonisäkkäiltä. Parhaan suojan antavat kesälläkin veden ympäröimät luodot rannikon läheisyydessä ja sisämaassa aapojen soiden lampareiset alueet.

Yhtäkkiä putosi aamun taivaalta luppokurkia!

 
Tuntuu, että luppokurkien määrä on lisääntynyt vielä enemmän kuin pesivien. Joskus parvet ovat jo toukokuun lopulla ja kesällä monisatapäisiä. Selitys on looginen. Jo pitemmän aikaa kurjella on mennyt hyvin, nuorisonkin määrä on siis kasvanut reippaasti. Kuvat ovat toukokuun lopusta ja kesäkuusta 2017.

Juhlallinen huutelu välistä, monasti ollaan hiljaksiin. Rauhallisia luppokurkipäiviä jo toukokuun lopussa!

100 päivää luonnossakurjetluppokurkiSuomi 100

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.