5/100

Tammikuinen päivä on lyhyt. Metsäkaurislauma syö rauhassa lumen koristamalla sänkipellolla. Laumassa on kahdeksan kaurista. Kuura koristaa sänkeä, puita ja pensaita. Vähäinen utu ja lumihiutaleet pehmentävät maiseman muotoja ja luovat hiljaisuuden. Äkkiä jokin pelästyttää lauman. Monasti se on ihminen, joskus metsän kätköissä tarkkaileva ilves.

Pienikokoisen metsäkauriin juoksu on nopeaa ja kaunista. Välistä kauris ponnahtaa yksittäisen hypyn korkeuksiin. Kauriit voisivat hyvinkin olla vaikkapa eteläisestä Hämeestä, mutta juuri nämä kauriit juoksivat Viron Läänemaalla tammikuussa 2015. Toinen kuva on tammikuulta 2016, aivan läheltä, mutta nyt lepikon kätkemistä kauriista.

100_5b

Kauriit liikkuvat myös päivisin. Niitä näkee yhtä lailla pelloilla, pelosaarekkeissa kuin metsissä. Ankarat talvet verottavat metsäkauriin kantoja, mutta kauris tuntuu elpyvän nopeasti kun leudot talvet vuorostaan helpottavat sen elämää. Näin talvisin niitä kannattaa etsiä lumisessa maisemassa pellonlaiteilta ja metsänreunoista.

100 päivää luonnossametsäkaurisSuomi 100tammikuu

Tilaa uudistunut Suomen Luonto!

Tunne luontosi ja tue luonnonsuojelua, tilaa lehti tai digilukuoikeus!