Valkohäntäkauriin ja metsäkauriin elinalueet ovat hyvin samankaltaisia, minkä vuoksi lajit menevät helposti sekaisin keskenään. Tässä kerromme, kuinka voit erottaa kauriit toisistaan.

Metsäkauris

Metsäkauriilla on ruskea tasavärinen kaula, jossa on heikomman kaulalapun lisäksi usein toinen kaulalappu alempana. Silmien ympärillä ei ole havaittavissa valkoista rengasta. Metsäkauriin kuonon etuosan poikki kulkee usein musta viiksiraita ja leuka sekä kuono ovat päältä valkeat. Metsäkaurispukin sarvet ovat siron pienet, pystyt ja useimmiten kolmipiikkiset. Sarvet putoavat syksyllä loka–joulukuussa.

Metsäkauriin takamuksessa on yhtenäinen valkoinen kolmio eli peräpeili, eikä hyvin pieni häntä ole näkyvissä. Metsäkauriin jalat ovat lyhyet, ruumiin korkeus on 67–75 ja pituus 90–130 senttimetriä. Metsäkauriin turkki on kesällä kauniin punaisenruskea, vasoilla on kaunis täplikäs kuviointi kyljissä ja selässä. Talvella metsäkauriin turkki on tasaisen harmaanruskea. Liikkuu usein pienissä, muutaman yksilön ryhmissä tai yksin.

Metsäkauris­pukilla on lyhyet ja suorahkot sarvet. Kuva: Juha Ilkka

Valkohäntäkauris

Valkohäntäkauriilla on läpi vuoden hyvin tasavärinen, kesällä punaruskea ja talvella ruskeanharmaa kaula, jossa kurkun alla näkyy selvä valkoinen alue eli kaulalappu. Kuonon laajaa mustaa osaa ja silmiä korostavat valkoiset reunat ja myös korvien sisällä näkyy valkoisia karvoja. Valkohäntäpukin kookkaat sarvet kaartuvat eteenpäin piikkien määrän vaihdellessa kahdesta kymmeneen. Sarvet tippuvat talvella joulu–tammikuussa.

Valkohäntäkauris on saanut nimensä kookkaasta, päältä ruskeasta ja alta valkoisesta hännästään, jonka se juostessaan tai paetessaan nostaa pystyyn kuin valkoisen lipun.

Syödessään kauris pitää häntää alhaalla, jolloin hännän reunakarvoista muodostuu peuran takapäähän suuri vaalea v-kuvio. Valkohäntäkauriin turkki on kesällä punaruskea ja talvella ruskeanharmaa ja kauriin vatsan vaalea alue on vain vähän näkyvillä. Muiden kauriiden tavoin myös valkohäntäkauriin vasat ovat kauniin pilkullisia.

Valkohäntäkauriilla on pitkät, ohuet jalat ja kookas vartalo. Vanhat pukit näyttävät lihaksikkailta syksyn kiima-aikana. Valkohäntäkauriin ruumiin korkeus 90–130 ja pituus 150–180 senttimetriä. Valkohännät liikkuvat usein yksin tai pienissä muutaman yksilön ryhmissä tai pienissä laumoissa. Hyville ravintokohteille saattaa kerääntyä jopa kymmeniä yksilöitä ruokailemaan.

Pakoon säntäävän valkohäntäkauriin pystyyn nostettu pitkä häntä on hyvä lajituntomerkki. Kuva: Juha Ilkka

metsäkaurisvalkohäntäkaurisvalkohäntäpeura

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.