Syksyinen suoretki on elämys vailla vertaa. Eikä suolta tarvitse tulla tyhjin käsin pois, jos sattuu hyvälle karpalopaikalle. Tässä maistuvia reseptejä karpalosaaliin onnellisille omistajille – ja saahan karpaloita toki torilta ja kaupan pakastealtaastakin.

Karpalopaistos

5 dl karpaloita
0,5 dl sokeria

Pinnalle:
100 g voita
3 dl kaurahiutaleita
1 dl ruishiutaleita
1 dl fariinisokeria

Soseuta karpaloita lusikalla tai puunuijalla. Sekoita joukkoon sokeri. Levitä marja-sokeriseos voideltuun uunivuokaan. Sulata voi ja sekoita hiutaleet sekä fariinisokeri voisulan joukkoon. Levitä seos karpaloiden päälle. Paista 175 asteen lämmössä noin puoli tuntia. Nauti jätskin tai vaniljakastikkeen kera.

Kinuskikarpalot

2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
2 rkl voita
5 dl karpaloita

Kaada kerma, sokeri ja nokare voita kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes kinuski on saostunut paksuksi ja tummaksi. Nosta kattila pois liedeltä ja lisää vielä nokare voita ja sekoita. Lusikoi karpalot tarjoiluastioihin. Kaada kuuma kinuski marjojen päälle ja nauti heti.

Karpalokiisseli

4 dl karpaloita
1 l vettä
2 dl sokeria
3 rkl perunajauhoja

Soseuta karpalot perunanuijalla ja laita kattilaan veteen kiehumaan noin 20 minuutiksi. Siivilöi marjat pois ja laita neste takaisin kattilaan. Lisää sokeri ja vatkaa vesitilkkaan liotetut perunajauhot joukkoon. Kiehauta seos. Kaada kiisseli tarjoiluastiaan ja anna jäähtyä. Voit lisätä kiisseliin vielä kokonaisia karpaloita makua antamaan.

Karpalohillo

5 dl karpaloita
0,5 dl vettä
1,5 dl hillosokeria

Mittaa aineet kattilaan ja keitä noin vartti. Kaada hillo lasipurkkeihin.

Karpalomehu

6 dl karpaloita
4 dl sokeria
3 l vettä

Laita kattilaan vesi, marjat ja sokeri. Keitä niin kauan,että marjat pehmenevät ja muussautuvat. Siivilöi mehu ja pullota.

Lue lisää karpalosta ja muista syksyisen suon aarteista 19. lokakuuta ilmestyvästä Suomen Luonnosta.

karpalokarpaloreseptireseptiruokaohje

Anna luonto lahjaksi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta! Tilaamalla tuet luonnonsuojelutyötä.