Minulla on talipalloteline, johon menee kuusi palloa päällekkäin. Tankkasin sen täyteen perjantai-iltana ja lauantaina ylin pallo oli hävinnyt. Lisäsin taas yhden pallon ja sunnuntaina se oli hävinnyt. Vakiovieraina käy tiaisia ja tikka. Onko asialla orava vai joku isompi lintu?

Oliko ylin pallo hävinnyt, vai oliko alin pallo otettu pois ja muut vajonneet alaspäin? Oli niin tai näin, niin tikat taikka tiaiset eivät saa vietyä palloja mukaansa.

Varislinnut ovat jo sen kokoisia, että ne pystyvät ottamaan talipallon ja kuljettamaan sen joko omaan varastoon tulevaisuuden tarpeisiin tai syömäpaikkaan, missä muut linnut eivät häiritse. Varislinnuista tavallisimpia pallojen viejiä ovat harakka ja närhi. Myös varis ja naakka voivat tehdä samaa. Isot pallot saattavat olla närhelle liian suuria, mutta osittain syödyt alapallot lähtevät helpommin mukaan. Varovaiset varislinnut eivät välttämättä näyttäydy ikkunasta katsovalle ihmiselle. Ne saattavat myös käydä nappamassa pallot jo aamuhämärissä.

Nisäkkäistä orava voi myös viedä mukanaan alimman ja jo osittain syödyn talipallon. Muutkin nisäkkäät, esimerkiksi kärppä tai jopa näätä haistavat kaukaa talin ja voivat hakea sitä omiin tarpeisiinsa.

Julkaistu alun perin Suomen Luonnossa 2/2017.

Lintulautaoravatalipallovarislinnut

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.