Europolin arvion mukaan 350 miljoonaa eurooppalaista ankeriaanpoikasta salakuljetetaan joka vuosi Aasiaan. Kaupan arvo yltää noin 2,2 miljardiin euroon. Ankeriaanpoikaset ovat kuin eurooppalaista norsunluuta. Euroopanankerias (Anguilla anguilla) on äärimmäisen uhanalainen laji, jonka myyminen EU:n ulkopuolelle on kielletty.

Saksalaistutkija Florian Stein Euroopan ankeriastyöryhmästä epäilee Suomenkin olevan salakuljetuksen kauttakulkumaa, sillä Finnair on kasvattanut Aasianliikennettä merkittävästi viime vuosina. Halvat lennot ja nopeat yhteydet ovat houkuttavia salakuljettajillekin. Stein selvittää ankeriaan salakuljetusreittejä Euroopasta Aasiaan.

”Ankeriaiden huomaaminen läpivalaisussa matkalaukun sisällä on vaikeaa”, Stein sanoo. Automaattivalvonta ei anna ankeriaista hälytystä.

”Muovipussiin hapetettuun veteen pakatut lasiankeriaat näyttävät monitorissa tasaiselta materiaalilta, aivan kuin vaatteilta”, hän sanoo.

”Ilman koulutusta valvoja ei niitä läpivalaisumonitorista tunnista.”

Suomessa ei havaintoja ankeriaiden salakuljetuksesta

Tulli ja viranomaiset keskittyvät valvomaan pääasiassa räjähteiden, aseiden ja rahan salakuljetusta. Tullin tietojen mukaan Suomessa ei ole havaittu ankeriaiden salakuljetusta. Tosin Tulli arvioi, että se saa karsittua vain viisi prosenttia kaikesta laittomasta tavaraliikenteestä matkatavaroiden seasta.

Florian Stein väittää, ettei tulleja kiinnosta valvoa niin tarkasti maasta lähtevää kuin sinne saapuvaa matkatavaraliikennettä.

Stein veikkaa, että Saksa on yksi tärkeimmistä kauttakulkumaista suurten lentokenttiensä takia. Tähän mennessä ankeriaita on löytynyt muun muassa Hollannista, Englannista ja Tanskasta. Heathrow’n lentokentällä maaliskuussa 2017 kiinni jäänyt salakuljettaja oli toiminut useita vuosia. Asiaa käsitellään parhaillaan oikeudessa. Hänen laukuistaan löytyi 200 kiloa lasiankeriaita.

Ankeriaiden salakuljetus on vetänyt puoleensa kansainvälisiä rikollisliigoja, sillä tuomiot ankeriaiden salakuljettamisesta ovat huomattavasti lievemmät kuin esimerkiksi huumekaupasta. Salakaupassa liikkuu silti huumekauppaa vastaavat rahasummat.

Ankeriaiden salakuljetuksen lähtömaa on usein Ranska, Espanja tai Portugali. Ilmeisesti suuri osa ankeriaista päätyy välilaskujen kautta Aasian suurkaupunkeihin, kuten Hanoihin ja Bangkokiin. Sieltä matka jatkuu Kiinan kasvatusfarmeille. Lasiankeriaat selviävät jopa 36 tunnin lentomatkoista.

Poikaset salakuljetetaan kasvatettavaksi yleensä Kiinaan. Sieltä liha kaupataan Japaniin, missä ankerias on arvostettu herkku. Japaninankeriaan kanta on romahtanut ylikalastuksen takia, mikä loi markkinat salakaupalle. Japaninankeriaan poikasten kilohinta oli alkuvuodesta kohonnut noin 27000 euroon. Osa ankeriaanlihasta päätyy takaisin eurooppalaisiin sushiravintoloihin.

Poikasia istutetaan laillisesti ympäri Eurooppaa ja Suomeenkin. Yli puolet istutusohjelmiin pyydetyistä ankeriaista päätyy kuitenkin salakuljettajien käsissä Kiinaan kasvatettavaksi. Istutukset vapaisiin vesistöihin voivat silti auttaa ankeriasta, sillä osa poikasista pyrkii nousemaan padottuihin jokiin. Valtameressä ne eivät selviä.

”Ankeriaiden istuttaminen padottuihin vesistöihin tulisi kuitenkin kieltää”, Florian Stein sanoo.

Lue lisää ankeriaasta Suomen Luonnosta 7/2018!

Juttua tarkennettu 27.11.2018: Japaninankeriaan poikasten kilohinta on 27000 euroa.

anguilla anguillaankeriaseuropolsalakauppasalakuljetus

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.