Suomessa heitetään vuosittain noin 400 miljoonaa kiloa ruokajätettä roskiin. Nykyään pieni osa tästä määrästä korjataan kuitenkin talteen ja valmistetaan esimerkiksi ravintola-annokseksi Helsingin Lapinlahdessa sijaitsevassa hävikkiravintola Loopissa. Kävimme testaamassa hävikkiravintolan lounaan ja millaista ruokaa valmistetaan roskiin matkalla olleesta ruuasta.

Saavumme Loopiin lounaan alettua klo 11.30 lähes ensimmäisinä, mutta hyvin pian jälkeemme alkaa kassalle kertyä jonoa ja tupa täyttyä. Normaalisti lounaaseen kuuluu keiton ja salaatin lisäksi lämmin ruoka, mutta sitä ei tänään harmiksemme ole tarjolla. Hävikkiruualla pyörivän ravintolan huonona puolena on, ettei raaka-aineiden saatavuudesta ole aina tietoa.

Salaattipöytä on kuitenkin monipuolinen ja runsas, eikä jätä nälkäiseksi. Tarjolla on viittä erilaista salaattia, jotka kaikki ovat herkullisia. Raaka-aineita on osattu yhdistellä toimivasti ja kaikki salaatit maistuvat todella hyvältä. Salaattipöytä on parempi kuin monissa tavallisissa lounasravintoloissa, eikä missään tapauksessa uskoisi, että ruuat on valmistettu pois heitetyistä raaka-aineista.

Tarjolla on salaatin lisäksi pestoa ja tsatsikia, jotka kummatkin vakuuttavat testiryhmän. Ne saavat jopa hieman nuupahtaneet leivät katoamaan nopeasti parempiin suihin.

Keittoa maistaessamme voi ensi kerran arvata, että on kyse hävikkiruuasta. Kasvissosekeitto on hieman mautonta ja kaipaisi seurakseen mausteita, tuorejuustoa tai kermaa. Paremman puutteessa tyydymme suolaan, joka tuo keittoon vähän eloa.

Mielialamme kohoaa kuitenkin lounaaseen kuuluvan jälkiruuan ja kahvin kohdalla. Tuoreista hedelmistä valmistettu hedelmäsalaatti ja luumukastike maistuvat hyvälle ja ovat sopivan kevyt jälkiruoka arkipäivän keskellä.

Loopin lounaan hinta-laatu -suhde on todella hyvä. Salaatti- ja keittolounaan saa reilulla kuudella eurolla (6,50 €), lämpimän ruuan kanssa lounaalle tulee hintaa 9,20 euroa. Lounaan lisäksi Loop tarjoilee viikonloppuisin myös brunsseja ja tila toimii myös taidegalleriana.

Hyvän ruuan ja edullisen hinnan lisäksi ravintolan ideologia ihastuttaa; hävikkiruuan hyödyntämisen lisäksi Loop toimittaa ruokaa hyväntekeväisyyteen ja auttaa työttömiä nuoria, pitkäaikaistyöttömiä ja maahanmuuttajia pääsemään kiinni työelämään.

Lapinlahden vanhan mielisairaalan alue tarjoaa ihastuttavat puitteet ravintolalle. Sitä ei tosin olla täysin osattu hyödyntää ja Loopissa vallitsee hieman kouluruokalamainen tunnelma. Pienellä vaivalla ja hieman enemmän sisustusta miettimällä ravintolasta olisi voinut saada tunnelmallisemman ja viihtyisämmän. Sairaalarakennus on tosin tällä hetkellä remontissa, mikä vaikuttaa varmasti jossain määrin myös Loopin toimintaan. Lounaan jälkeen kannattaa kuitenkin käydä kävelemässä Lapinlahdessa ja ihastelemassa sairaala-alueen viihtyisää ympäristöä.

Hävikkiravintola Loop
www.ravintolaloop.fi

Lapinlahdentie 1
00180 Helsinki

Ma-Pe 11.30-15
La-Su 11.00-15

ravintola-arvioruokaruokahävikki

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.