Leipälaatikon pohjalle on unohtunut muutama siivu paahtoleipaää pussiin. Siivuja koristavat vihertävät hometäplät, joten ne päätyvät biojätteeseen. Entäpä perunapussi? Se on alkanut elää omaa elämäänsä jääkaapin vihanneslaatikossa ja kurottelee itujaan pussin rei’istä ulos. Taas syyllistyin ruokahävikkiin.

Suurin osa kulutuksemme ilmasto- ja ympäristövaikutuksista syntyy asumisesta, liikkumisesta sekä ruuasta, jonka osuus on noin kolmannes vaikutusten kokonaiskakusta. Ruuan tuotanto aiheuttaa yli 50 prosenttia maassamme syntyvistä Itämerta rehevöittävistä päästöistä.

Ruokaan jokainen voi helposti vaikuttaa valinnoillaan ja reivata ruokalistaansa vähitellen ympäristöystävällisempään suuntaan. Jo pienet muutokset ruokavaliossa auttavat: lihan vähentäminen, kasvisten lisääminen sekä ruokahävikin minimointi. Ruokahävikkiin taas pääsee käsiksi hyvällä suunnittelulla ja järkevällä ruuanvalmistuksella sekä -säilytyksellä.

Peräti 30 prosenttia maapallolla tuotetusta ruuasta päätyy hävikiksi, joko roskiin tai biojätteeksi. Suomalaisten kotitalouksien osuus siitä on 120–160 miljoonaa kiloa vuositasolla, noin 23 kiloa per henkilö. Se vastaa noin 100 000 keskivertohenkilöauton hiilidioksidipäästöjä vuositasolla. Kaupoista hävikkiin päätyy vuosittain 65–75 miljoonaa kiloa, kotitaloudet ovat siis suurin ruokahävikin aiheuttaja.

Muillakin kuin minulla saattavat perunat alkaa joutessaan itää jääkaapissa, sillä eniten kotitalouksista hävikkiin päätyy juuri vihanneksia ja juureksia, noin 20 miljoonaa kiloa vuodessa. Saman verran hukkaan heitetään myös suuren hiilijalanjäljen omaavia maitotuotteita sekä kotona valmistettua ruokaa. Noutoruoka-annoksetkin ovat ilmeisesti liian suuria, sillä niistä hävikkiin joutuu noin 10 miljoonaa kiloa vuosittain.

Useimmin hävikkiin päätyy pilalle mennyttä ruokaa, sitten päiväykseltään vanhetunutta ruokaa. Ruokapöydässä iskevä ahneus aiheuttaa myös hävikkiä, kun lautaselle jääneet tähteet päätyvät muualle kuin suuhun.

Ruokaostosten tarkka suunnittelu on paitsi mukavaa myös taloudellisesti kannattavaa. Olkoon hävikkiin päätynyt pottupussini viimeinen lajissaan.

 

Kuva: Marika Maijala

Viisi vinkkiä hävikin vähentämiseen

1. Tee kauppalista, älä osta ruokaa turhaan. Vältä heräteostoksia.

2. Käy läpi ruokakaapin sisältöä ja suunnittele, miten sitä voi hyödyntää ruuanlaitossa. Etsi uusia reseptejä netistä.

3. Tarkista kaupassa tuotteiden päiväykset.

4. Säilytä raaka-aineita ja ruokia asianmukaisesti. Pysy kartalla jääkaappisi sisällöstä.

5.Kokeile esimerkiksi ravintoloiden hävikkiruokaa tarjoavia palvelusovelluksia, kuten ResQApp ja Lunchie Market tai hävikkinettikauppoja, kuten fiksuruoka.fi ja matsmart.fi.

Lue lisää: www.saasyoda.fi

hävikkiruokaruokahävikki

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €