Lapin maagisen kauniissa kesäöissä etelän ihminen ei malta käydä nukkumaan, vaan öistä on nautittava täysillä. Paluumatkalla päivän retkiltä päätämme poiketa vielä kehutulla Särkitunturin huipulla – mikäs tässä, kun valoa riittää.

Parkkipaikka löytyy Särkijärven kohdalta pienen etsimisen jälkeen. Tämän jälkeen reitti on selkeä: kolmen kilometrin mittainen polku on leveä ja tasainen. Paikoin se nousee ja laskee jyrkästikin, mitä ei voi olla huomaamatta, kun on liikkeellä yöllä, ja askel on jo raskas.

Puolimatkassa lammen rannalla on kota, jossa olisi erinomaiset puitteet nuotioateriointiin. Emme kuitenkaan malta pysähtyä, koska näin kauniina yönä ei tuulen- tai sateensuojalle ole tarvetta, vaan kaipaamme ylös, kohti öistä aurinkoa.

Puut alkavat harveta vasta, kun nousu taittuu. Särkitunturin huippu on vaivoin puurajan yläpuolella. Korkeudeltaan (492 m) tunturi jää muiden lähimpien varjoon, mutta maisemiensa puolesta se on ainutlaatuinen. Huipulta aukeavat näkymät koko viereiseen Pallas–Yllästunturin kansallispuistoon: Ounas- ja Pallastuntureille sekä Ylläksen alueen huipuille. Lisäviehätystä laelle tuovat tunturilammet.

Viritämme riippumaton ja oikaisemme siihen ihailemaan auringon kulkua öisellä taivaalla niin kauan kuin silmät pysyvät auki. Tällaisella yöttömän yön paraatipaikalla malttaa jo levätäkin.

Särkitunturi

  • Pallas–Yllästunturin kansallispuiston kyljessä, Muonio–Kittilä-tien (nro 79) varrella, 18 km Muoniosta.
  • Helposti saavutettava tunturinhuippu: 3,2 km pitkä sorapolku johdattaa ylös.
  • Puolimatkassa on lammen rannalla hyvin varusteltu kota, puucee ja laituri.
  • www.tunturi-lappi.fi/nahtavyydet/muonio
lappiluontoretkisärkitunturiyötön yö

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.