Tammikuun viimeinen viikko on pyhitetty dokumenttielokuville, kun DocPoint-elokuvafestivaali käynnistyy eri puolilla Helsinkiä. Tänä vuonna festarin ohjelmistosta löytyy muun muassa teemasarja Ihminen ja muita eläimiä, jossa tarkastellaan ihmisen suhdetta muihin lajeihin.

Kokosimme tähän kiinnostavimmat ja koskettavimmat leffatärpit luontoa rakastaville ja ympäristöstämme kiinnostuneille katsojille.

Katso koko ohjelmisto ja hanki liput DocPointin verkkosivuilta. Elokuvat on pääsääntöisesti joko puhuttu tai tekstitetty englanniksi.

Kuva: DocPoint

The Whale and the Raven

Majesteettiset ryhä- ja miekkavalaat Länsi-Kanadan rannikolla ovat ahdingossa. Vaikeudet on aiheuttanut ihminen, joten ainoa toivo populaatioiden säilymisestä lepää myös ihmisten harteilla. Valaiden laulun lisäksi elokuvassa kuuluvat valastutkijoiden ja aktivistien toiveikkuus sekä epävarmuus tulevasta.

Esitysajat
Kinopalatsi 7: ti 28.1. klo 19.15
Kinopalatsi 1: ke 29.1. klo 15.45
Kinopalatsi 1: su 2.2. klo 11.15

Kuva: DocPoint

Earth

Ihminen muovaa maapalloa omiin tarpeisiinsa valtavalla voimalla ja yhä kiihtyvällä tahdilla. Alle jäävät niin luonto kuin alkuperäiskansojen oikeudet. Kaivosten ja maanrakennuksen työntekijät ovat kaikki yhtä mieltä siitä, että menetykset ovat valitettavia, mutta välttämättömiä.

Esitysajat
Bio Rex: ti 28.1. klo 17.00
Bio Rex: pe 31.1. klo 18.45
Orion: su 2.2. klo 19.00

Kuva: DocPoint

The Last Male on Earth

Tarkasti vartioitu zairenleveähuulisarvikuono on alalajinsa viimeinen uros. Siitä on tullut yksilö ja julkkis, ja samalla sitä uhkaa myös salametsästys. Pystyykö viimeisen koskettava kohtalo suojaamaan muita lajeja samanlaiselta lopulta?

Esitysajat
Kinopalatsi 5: ti 28.1. klo 17.00
Kinopalatsi 1: ke 29.1. klo 21.00
Kinopalatsi 7: su 2.2. klo 13.00

Kuva: DocPoint

Space dogs

Moskovan katukoirien matkassa eletään rankkaa arkea ja matkataan avaruuteen. Myös kuuluisa Laika kasvoi Moskovan kaduilla, mutta sankaritarinan päätös jää usein kertomatta. Koiran osa Neuvostoliiton avaruustutkimuksessa pysäyttää pohtimaan ihmisyyttä ja ihmisen suhdetta muihin lajeihin.

Esitysajat
Kinopalatsi 7: to 30.1. klo 19.45
Kiasma: pe 31.1. klo 18.00
Bio Rex: la 1.2. klo 12.00

Kuva: DocPoint

To Teach a Bird to Fly

Maailmanensi-ilta tuo valkokankaalle fiktiota ja faktaa yhdistelevän kokeellisen luontodokumentin tulevaisuudesta. Elokuvassa seurataan töyhtöiibistä, sukupuuton partaalla nuokkuvaa suurta kahlaajalintua. Millaisessa maailmassa laji elää meidän aiheuttamamme ympäristökatastrofin jälkeen?

Elokuvan kanssa yhteisnäytöksessä esitetään kotimaan ensi-ilta The Fantastic, jossa entiset pohjoiskorealaiset kertovat, millainen kuva ulkomaailmasta tihkui suljettuun yhteiskuntaan.

Esitysajat
Kinopalatsi 1: ti 28.1. klo 17.00
Kinopalatsi 8: pe 31.1. klo 15.00

Kuva: DocPoint

Aether

Elokuva ikuistaa filmille näkymiä historiallisesta Hasankeyfin kaupungista ja sitä ympäröivästä luonnosta. Kaakkois-Turkissa sijaitseva ainutlaatuinen alue vaipuu pian tekojärven alle ja vie luonnon ja historian mukanaan.

Esitysajat
Kinopalatsi 6: to 30.1. klo 16.00
Kinopalatsi 8: la 1.2. klo 18.45
Kinopalatsi 5: su 2.2. klo 20.00

Kuva: DocPoint

Kinokonsertti: Villilintujen parissa

Suomen ensimmäinen luontodokumentissa matkataan hevoskyydissä kauas Karjalan kannakselle ja Ahvenanmaalle villien lintujen perässä. Siivekkäiden lisäksi elokuvassa nähdään, miltä koskematon suomalainen luonto näytti sata vuotta sitten. Heikki Ahon ja Björn Soldanin elokuvaa säestävät musiikin opiskelijat Sibelius-Akatemiasta.

Esitysaika
Kino Regina: to 30.1. klo 17.00

docpointdokumenttielokuva

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.