Mikäli rankkasateet tällä viikolla hellittävät ja talkoohenki iskee, on vaihtoehtoja tarjolla useampia. Mutta jos talkootyöt eivät houkuttele, voi lähteä nauttimaan Lapin lumosta klassisen musiikin tai uusimman Napapiirin sankarit -elokuvan siivin.

Talkoita ja tietoa kaupunkipuutarhassa

Syötävä puisto on Helsingin Mustikkamaalla sijaitseva koko kaupungin kasvimaa. Puiston talkoot pidetään keskiviikkoisin ja ne jatkuvat vielä 13. syyskuuta asti. Talkoissa tehdään kauden puutarhatöitä ja opitaan luonnonmukaisesta puutarhanhoidosta ohjatusti. Aiempaa kokemusta puutarhanhoidosta ei tarvitse ollenkaan ja talkoisiin voi osallistua vaikka joka viikko tai vain kerran. Syötävä puisto on siis helppo vaihtoehto paatuneimmillekin kaupunkilaisille oppia puutarhanhoidosta ja kaupunkiviljelystä.

Talkoot aloitetaan aina puutarhatöillä klo 17 ja mukaan saa liittyä illan mittaan. Talkoiden jälkeen on työpajat tai luennot klo 19 ja ne kestävät puolesta tunnista tuntiin. Osallistujien kannattaa pukeutua säänmukaisiin varusteisiin ja ottaa juomapullo mukaan. Tämän viikon teemana on mehiläiset puutarhassa ja syksyllä on mahdollisuus nauttia esimerkiksi teehetkestä puutarhassa ja tietysti sadonkorjuujuhlasta.

Katso täältä loppukauden teemat ja ota osaa merelliseen viljelykesään!

Perinnemaiseman hoitoa Espoossa

Laajalahden luonnonsuojelualueella järjestetään perinnemaisematalkoot tulevana lauantaina. Heinät niitetään pääasiassa etukäteen, mutta viikatettakin pääsee kokeilemaan. Heinät nostetaan seipäille talkoovoimin ja sopivia töitä löytyy koko perheelle. Itse heiniä pääsevät nostelemaan kaikki, joilla riittävät voima ja pituus. Seipäiden pystytykseen puolestaan kaivataan erityisesti raavaita miehiä.

Mukaan heinätalkoisiin tarvitset työhanskat ja töihin sopivat vaatteet. Jos aurinko sattuu paistamaan, kannattaa mukaan pakata myös päähine ja vesipullo. Järjestäjien puolesta varataan juomista ja talkooväelle tarjoillaan keittolounas ja kahvit. Tarjoilujen takia tapahtumaan kannattaa ilmoittautua etukäteen 10.8. mennessä. Kokoontuminen tapahtuu Villa Elfvikin luontotalon pihassa 12.8. klo 10.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan täällä!

Vihtarin tilalla Salossa voi kerpputalkoiden yhteydessä nauttia luonnosta. Kuva: Risto Sulkava

Lampaille talvievästä

Vihtarin tilalla Heinävedellä järjestetään Kerppukarkelot 11.–13.8. Karkeloissa talkoillaan lampaille talvievääksi lehtikerppuja. Työskentely tapahtuu rauhalliseen tahtiin ja hommien lomassa ihaillaan luontoa. Talkoiden päätteeksi vietetään iltaa yhdessä.

Vihtarin tila on luonnonsuojelun ja -hoidon mallitila, jossa vaalitaan perinnemaisemaa. Tilan metsistä 206 hehtaaria on luonnonsuojelualuetta, joten talkoiden lomassa on loistavat mahdollisuudet lähteä luontopolulle etsimään esimerkiksi majavaa. Tilaa ja sen tapahtumia pyörittää Pirteä pässi. ”Relauspakettiin” sisältyy majoitus ja ruuat perjantain iltapalasta sunnuntain lounaaseen ja sen hinta on 150 euroa.

Tutustu Pirteän pässin toimintaan ja Kerppukarkeloihin täällä!

LustoClassic yhdistää rakkauden musiikkiin ja luontokokemuksiin. Kuva: Jouni Porsanger

Klassista musiikkia tunturiluonnossa

LuostoClassic on klassisen musiikin tapahtuma, jossa elämykset tuodaan keskelle Lapin lumoavaa tunturiluontoa. Ainutlaatuisissa ulkoilmasaleissa yleisö voi nauttia rakkakivikon akustiikasta, rauhoittua kristallinkirkkaan veden äärellä, jakaa konserttielämyksen yhdessä porojen kanssa tai istua konserttisalissa mustikkavarvikkoon. Konserteissa yhdistyy rakkaus musiikkiin ja pysäyttäviin luontokokemuksiin.

LuostoClassicin perinteiset konserttipaikat Aittarkurusta Ukko-Hallaan saavat seurakseen jo viime vuodelta tutun uuden estradin, 1600-luvulla rakennetun Sodankylän vanhan kirkon. Luostolla esiintyvät tänä vuonna muun muassa 60°-kvintetti, Oulu sinfonia ja Ylioppilaskunnan Laulajat. Vuorossaan viidestoista LuostoClassic järjestetään 10.-13.8. Pyhä-Luostolla ja Sodankylässä.

Katso ohjelma ja hanki lippusi ajoissa täältä!

Kuva: AV Lappi/Timo Veijalainen

Ennakkoesitys Napapiirin sankarit 3 -elokuvan kuvausmaisemissa

Äkäslompolon ulkoilmateatteri Ihmisen ringissä järjestetään kaksi Napapiirin sankarit 3 -elokuvan ennakkoesitystä viikonloppuna. Katsomosta aukeaa upeat maisemat Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon, jossa vaellusaiheista elokuvaakin on kuvattu. Perjantain näytöstä tähdittää ja juontaa näyttelijä Jussi Vatanen.

Näytökset ovat perjantaina 11.8. ja lauantaina 12.8. klo 21.30. Lippuja myydään ennakkoon Ticketmasterissa sekä rajoitetusti myös ovelta. Elokuvateattereissa Napapiirin sankarit 3 saa ensi-iltansa 23.8.

Lue lisää ennakkonäytöksestä täältä!

heinätalkootlappiLuostoClassicNapapiirn sankaritsyötävä puisto

Tunne luontosi

Lähde retkelle metsään, suolle, merelle, kauas ja lähelle.
Tutustu, opi, ihastu ja voimaannu. Koe Suomen Luonto!