Pimitetyn VTT-raportin sisällöstä on saatu hitunen lisää tietoa.

Talvivaaran marraskuisen allasvuodon jälkimainingeissa Talvivaaran kaivosyhtiö kertoi, että se teettää Teknologian tutkimuskeskus VTT:llä selvityksen vuodosta. Raporttia lupailtiin alkuvuodesta, mutta sitä ei ole kuulunut julkisuuteen. Eilen Suomen Luonto kertoi, että raportti on valmistunut, mutta Talvivaara ei ole julkistanut tietoja siitä, eikä edes toimittanut sitä valvovalle viranomaiselle, Pohjois-Suomen Aluehallintovirastolle (AVI).

Mielenkiinto raporttia kohtaan on kasvanut: tänään Yle tiedusteli sen sisällöstä Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perältä, joka vastahakoisesti myönsi, että raportti on olemassa, mutta sitä ei julkaista vielä.

Suomen Luonto pyysi tänään raporttia Kainuun ely-keskuksesta, joka on keskeisin Talvivaaraan liittyvistä viranomaisista. Se valvoo kaivosta ja päättää yksin esimerkiksi siitä, kuinka tiukoin keinoin kaivosyhtiötä velvoitetaan panemaan asiansa kuntoon.

Kaivoksen vastuuvalvoja Ilkka Haataja, onko Kainuun ely-keskuksella hallussaan tuo VTT:n raportti, joka VTT:n johtajien mukaan on valmistunut jo maaliskuussa?

”Raporttia ei ole meillä”, Haataja vastaa.

Onko raportti tulossa teille?

”En osaa sanoa. On siitä keskusteltu, mutta ilmeisesti ei näillä näkymin ole tulossa meille.”

Miksi ei?

”Ilmeisesti [Talvivaaralla] ei ole ilmeistä velvollisuutta antaa sitä meille. Onhan se onnettomuustutkinnalla kuitenkin.”

Raportin pitäisi sisältää muun muassa toimenpidesuosituksia Talvivaaralle. VTT on viime vuoden lopulla julkisuudessa olleiden tietojen perusteella käyttänyt raportin laatimiseen mahdollisesti myös ulkomaista asiantuntija-apua.

Eikö ely-keskus kaivoksen valvojana aio pyytää raporttia itselleen?

”Siitä on keskusteltu, mutta ilmeisesti raportissa on sen tyylistä tietoa, että he eivät halua sitä julkisuuteen. Henkilökohtaista tietoa, jota he eivät halua julkisuuteen.”

Onko siis pelko, että jos raportti tulisi teille, joku tekisi siitä asiakirjapyynnön, ja se tulisi näin julki?

”Niin. Sellainen pelko siinä saattaa olla.”

HaatajaKainuun ely-keskusPeräraporttiTalvivaaravtt

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.