Kardemumman yössä
Talvipäivän lämmikkeestä glögimukillisesta jää ilmaan viivähtämään voimakas kardemumman tuoksu.
Kardemumma kuuluu inkiväärikasveihin ja mausteeksi siitä käytetään siemenet. Perinteinen suomalainen tapa on maustaa pullataikina kardemummalla, mutta se sopii hyvin kuivakakkujen ja keksienkin mausteeksi.
Maustetta kannattaa kokeilla myös esimerkiksi makkararuokien tuunaamiseen.
TÄSSÄ HERKULLISIA RESEPTEJÄ, JOIHIN KARDEMUMMA TUO MUKAVAN AROMIN. OLE HYVÄ!
Kardemummakaakao
2 dl maitoa
1 rkl kaakaojauhetta
ripaus kardemummaa
2 rkl kookosmaitoa
1 tl vaniljasokeria
(kermavaahtoa)
Kuumenna maito, sekoita muut aineet joukkoon. Kaada lasiin ja kuorruta halutessasi kermavaahdolla.
Kardemumma–karpalojuoma
1 tl kokonaisia kardemumman siemeniä
2 dl vettä
1 rkl hunajaa
1 l karpalo- tai muuta marjamehua
1/2 tl vaniljasokeria
Murskaa kardemumman siemenet ja keitä niitä vedessä noin 5 minuuttia kannen alla. Siivilöi siemenet. Lisää kattilaan hunaja ja mehu. Sekoita. Mausta vaniljasokerilla. Tarjoa kylmänä tai lämpimänä.
Kardemumma-perunarösti
1 tl kardemummaa
5 isohkoa perunaa
1 sipuli
suolaa
0,5 dl persiljaa
Kuori ja raasta perunat. Kuutioi sipuli. Silppua persilja. Yhdistä kaikki aineet ja paista teflonpannulla. Voit kypsentää röstin loppuun myös uunissa, 200 asteessa noin 15 minuuttia.
Kardemumma–mustikkamuffinssit
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl kidesokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
50 g pehmeää voita
1 vatkattu muna
1 dl maitoa
2 dl mustikoita
tomusokeria
1. Kuumenna uuni 225-250 asteeseen. Yhdistä kuivat ainekset, lisää voi pieninä nokareina. Vatkaa muna ja lisää puolet siitä taikinaan, säästä toinen puoli voiteluun. Lisää lopuksi maito ilman että vaivaat taikinaa liikaa.
2. Täytä muffinssivuoat taikinalla. Paina jokaiseen leivonnaiseen syvennys ja laita siihen mustikoita. Voitele kananmunalla.
3. Paista uunin keskitasolla 5-10 minuuttia. Levitä päälle tomusokeria leivonnaisten jäähdyttyä.