Alkukesän yöt ovat taianomaisia hetkiä Suomen vuodenkierrossa. Hiljentynyt vuorokaudenvaihde tarjoaa upeita konsertteja hienojen tuoksujen täyttämässä konserttisalissa.

Monet lintuharrastajat pitävät viitakerttusta maamme parhaana laulajana. Se on häkellyttävän taitava matkija ja mestarillinen improvisoija, lintumaailman jazzmuusikko. Viitakerttunen lainaa säveliä lukuisilta muilta lajeilta ja punoo niistä nauttivia musiikillisia kudelmia.

Esiintymispaikka on tyypillisesti tiheässä kasvustossa, esimerkiksi mesiangervotiheikössä tai seljapensaassa. Laulu on parhaimmillaan ilta- ja aamuyöstä ja voi jatkua jopa tunteja yhteen menoon. Kun pesintä alkaa, laulu loppuu usein kuin veitsellä leikaten. Ilman naarasta jääneet koiraat saattavat jatkaa vielä heinäkuussakin.

Viitakerttuset saapuvat Suomeen aivan toukokuun lopulla ja kesäkuun alussa. Myös niitä tulee silloin, kun loppukeväällä on lämpimiä kaakkoisvirtauksia. Kuten parhaat laulajat lintumaailmassa yleensäkin, viitakerttunenkin on vaatimattoman värinen. Se on kaakkoinen tulokas linnustoomme ja on viime vuosikymmeninä ilahduttavasti runsastunut.

Viitakerttusen musiikillinen kollega on luhtakerttunen. Senkin laulu on hyvin kekseliästä, mutta tempoltaan selvästi nopeampaa kuin viitakerttusen.

linnun ääniluonnon ääniviitakerttunenyölaulajat

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.