Näin rotan kiipeävän puussa ensi kerran viime talvena. Olin laittanut talipalloja vanhaan sireeniin. Sinne se livahti vikkelästi palloja jyrsimään. Lopetin lintujen ruokkimisen siltä osalta. Nyt näin rotan kiipeilevän talomme seinustalla olevassa kirsikkapuussa. Ensin luulin sitä oravaksi, kun meno oli niin ketterää. Myöhäinen ajankohta ja häntä paljastivat henkilöllisyyden. Rotta kiipesi korkealle, kaksikerroksisen talon katon tasalle. Siellä se keikkui latvustossa ja lähti alaspäin nähtyään minut. Kuinka yleisiä ovat puissa kiipeilevät yksilöt?

 
Rotat ovat yllättävän ketteriä kiipeilijöitä. Etenkin nuoret ja keveät yksilöt nousevat helposti korkealle, tietävät kesyrottia kasvattaneet.

Suomessa yleinen villi isorotta (Rattus norvegicus) on kuitenkin selvästi kömpelömpi ja haluttomampi kiipeilijä kuin sukulaisensa mustarotta (Rattus rattus).

Havaintoja isorottien kyvystä ja motivaatiosta kiivetä korkealle on dokumentoitu suhteellisen paljon, ja rottien kiipeilyä on tutkittu myös kokeellisesti. Vaikuttaa siltä, että isorottakin kiipeää korkealle, jos ruoka on tarpeeksi houkuttelevaa. Talipallo on epäilemättä ollut sellainen.

Mustarotalle riittävät houkutukseksi vaatimattomammatkin eväät.

Älyä yli odotusten »

isorottakiipeilylintujen ruokintaLintulautarotta

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.