Oikeustaisteluiden keskellä lentäneen kirjoverkkoperhosen tulevaisuus muuttui valoisammaksi korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) päätöksellä Sipoon Linnanpellossa. Luontodirektiivin suojelema päiväperhonen oli vaarassa hävitä lisääntymisalueeltaan kivenlouhinnan takia.

Perhosen onneksi korkein hallinto-oikeus hylkäsi Lemminkäinen Infran jättämän valituksen kunnan päätöksestä olla myöntämättä maa-aineisten ottolupaa Linnanpellossa.

Ennen KHO:n tänään perjantaina 21.8. julkaisemaa päätöstä myös Helsingin hallinto-oikeus oli antanut tukensa Sipoon suojelutoimille.

Luonnonsuojelijoiden kujanjuoksu sai alkunsa, kun kirjoverkkoperhosesiintymistään tunnettu alue sai maa-ainesten ottamisen mahdollistavan merkkinän maakunta- ja yleiskaavaan.

Vasta Linnanpellon osayleiskaavaa tehtäessä herättiin alueen luontoarvoihin ja kunta päätti irrottaa Linnanpellossa sijaitsevan Brusaksen alueen kaavasta tarkempia selvityksiä varten.

Helsingin yliopisto ja luontokartoituksia tekevä Faunatica Oy keräävät nyt tietoa Linnanpellon kirjoverkkoperhosista. Sipoon kunta on mukana rahoittamassa tutkimusta lajista, jonka biologiasta tiedetään varsin vähän.

”Lajia suojellaan, jotta se ei katoaisi EU:n alueelta”, Faunatican toimitusjohtaja Marko Nieminen kertoo.

 

Jouni Lampinen

Kirjoittaja on toimittaja ja Suomen Luonnon avustaja.

KHOkirjoverkkoperhonenLemminkäinenSipoo

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.