Heinäkuussa alkukesän heleys kypsyy lämpimämmäksi sävymaailmaksi. Tienpientareille ja joutomaille kohoavat korkeat, tiheät pietaryrttikasvustot, joita tähdittävät oranssinkeltaiset mykerökukat.

Pietaryrtin kansanomainen nimi nappikukka on hyvin kuvaava, sillä mykeröt ovat kuin pieniä kangasnappeja. Niiden avulla tämä yleinen laji on helppo tunnistaa.

Mykerö on hyvin samannäköinen kuin päivänkakkaralla, vain valkoiset ”terälehdet” eli laitakukat puuttuvat. Mykerö koostuu lukuisista pikkuruisista kukista, jotka ovat pakkautuneet tiiviisti toistensa kylkeen. Ne kiinnittyvät kaikki samaan kukintopohjukseen, mikä helposti erehdyttää ajattelemaan, että kyseessä on vain yksi kukka.

Pietaryrtti on pölyttäjille ja monille muille hyönteisille tärkeä ravintokasvi. Sen merkitys kasvaa kesän kääntyessä lopulleen, kun monet muut kukkijat jo kuihtuvat. Pietaryrtti jatkaa kukintaansa jopa lokakuulle asti.

Kun kukinnoilla kömpiviä pörriäisiä kumartuu tarkastelemaan lähempää, huomaa voimakkaan tuoksun. Tuoksu kertoo, että kasvissa on ytyä – sekä hyvässä että pahassa.

Kasvia on käytetty kansanlääkinnässä monenlaisena rohtona sekä ruokien ja juomien mausteena. Kasvi on kuitenkin myrkyllinen. Toisaalta myrkytystietokeskuksen sivuilla kerrotaan, että pienen määrän syöminen aiheuttaa harvoin oireita.

Syksyn mittaan kasvin jämäkät varret kuivuvat pystyyn talventörröttäjiksi, joista tiklit, vihervarpuset ja muut talvilinnut hakevat siemeniä syödäkseen. Kasvin tuoksun voi erottaa vielä talvellakin.

Pietaryrtti

Tanacetum vulgare

Tuntomerkit: Vahvavartinen pietaryrtti voi kasvaa selvästi yli metrin mittaiseksi. Lehdet pariliuskaiset ja liuskatkin vielä pariliuskaiset tai sahalaitaiset. Keltaiset nappimaiset kukkamykeröt tiheänä ryhmänä.

Kukinta: Kukinta alkaa heinäkuussa ja jatkuu pitkälle syksyyn.

Levinneisyys ja runsaus: Pietaryrttiä tavataan koko maassa karuilla rannoilla ja pientareilla. Suuressa osassa maata se on hyvin yleinen.

Tiesitkö? Pietaryrtti on toiselta nimeltään rohtopietaryrtti. Sitä on aikoinaan käytetty muun muassa suolistovaivoihin, Myrkytystietokeskus määrittelee kasvin myrkylliseksi, etenkin jos sitä syö isomman määrän.

joutomaatkukintakukintakalenteripientareetpietaryrttipölyttäjättalventörröttäjä

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €