1. VÄHENNÄ NURMEN LEIKKAUSTA.
    Nurmikkoon kasvaa tyypillisesti valkoapilaa ja voikukkaa, joista etenkin kimalaiset tykkäävät. Kuivaan kohtaan voi tulla huopakeltanoa tai rohtotädykettä, jotka ovat myös hyviä ravintokasveja. Nurmikon leikkuuta ei tarvitse lopettaa kokonaan, vaan jo leikkuuvälin harventaminen tai laikuittainen leikkaaminen auttaa.
  2. KUORI KIVENNÄISMAATA ESIIN.
    Poistin mökillä sammalta maan pinnalta lämpimästä etelärinteestä, ja siitä on muodostunut hyvä pesäpaikka maamehiläisille ja muille maassa pesiville pistiäisille. Pitkäsarvimehiläinen näyttää erityisesti hyötyneen siitä, ja kohtaan on syntynyt niiden yhdyskunta. Lajin koiras on helppo tunnistaa pitkistä tuntosarvistaan. Noin neliömetrin alueelle mahtuu jo paljon pesiä.
  3. SÄÄSTÄ TALVENTÖRRÖTTÄJÄT.
    Kuollut puu tai kanto tarjoaa koloissa pesiville pistiäisille pesäpaikkoja, mutta kaikilla ei ole sellaista puutarhoissaan. Monet lajit voivat pesiä myös ontoissa tai sisältä pehmeissä kasvinvarsissa, kuten kuivuneissa ohdakkeissa tai vadelmissa. Niitä voi vähän leikata, jotta varren sisus tulee esiin.
luonnonkalenterimaamehiläisetnurmikkopitkäsarvimehiläinenpölyttäjätpörriäispuutarhatalventörröttäjävalkoapilavoikukka

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €