Harmaa-kurki saapui Suomeen perjantaina 21. huhtikuuta, samana päivänä kuin rengastajat löysivät Laikan menehtyneenä. Verkkaiseen tahtiin edennyt kurki kiristi vauhtiaan viimeisimmälle etapilleen, sillä vain kaksi päivää aiemmin se lähti liikkelle Puolan rannikon tuntumasta.

Harmaa seuraili Itämeren rantaa keskiviikkona Kaliningradiin ja torstaina Latviaan, mistä se lensi Riianlahden yli Saarenmaalle. Perjantaina se ylitti Viron mantereisen osan sekä Itämeren ja saapui Suomen ylle Porvoon kohdalta.

Kurki jatkoi matkaansa suoraan Maaningalle Kuopion luoteispuolelle. Siellä se lepäili Maaninkajoen tuntumassa oletettavasti etsiskellen ruokaa sulasta vedestä. Lumipeite alueella on huvennut nopeasti viimeisten päivien aikana, ja ravinnon hankkiminen on helpottunut.

Tänään keskiviikkona Harmaa jatkoi vielä sata kilometriä luoteeseen Haapajärvelle.

”Harmaa on selvästi eri paikassa kuin missä se vietti viime kesän. Viime keväänä se kävi kyllä Maaningalla myös, mutta reitti oli selvästi erilainen”, sanoo biologi Petri Suorsa.

Viime kesänä Harmaa palasi lopulta kesäksi synnyinseudulleen Pohjois-Karjalaan.

Vuoden Harmaata nuorempi Sola lähti liikkeelle Puolan länsirajalta sunnuntaina 23. huhtikuuta ja saapui Suomeen jo seuraavana päivänä. Solalle paluu Suomeen on ensimmäinen, sillä se jäi viime kesän ajaksi Unkarin Hortobágyyn.

Toisin kuin Laika ja Harmaa, Sola oikaisi Kaliningradin ohi meren kautta ja jatkoi sitten Harmaan reittiä mukaillen Saarenmaalle. Yövyttyään siellä kurki kaarteli termiikeissä Länsi-Viron poikki, kunnes ylitti Itämeren ja saapui mantereelle Espoon Hanikan ja Suomenojan kohdalta.

Sola lensi Päijänteen itäpuolta Jyväskylän Oravasaareen asti, mutta kurvasi koilliseen ja paikantui eilen tiistaina Kuopion pohjoispuolelle.

Paikannuksien perusteella Sola ei ole jäänyt mihinkään pidemmäksi aikaa aloilleen, vaan jatkaa vielä uusien seutujen kartoitustaan.

Häröliinan paikannin ei ole lähettänyt tietoja viimeisen seurantapäivityksen jälkeen. Suorsa kertoo, että paikannin on ehkä sammunut, tai kurki on jäänyt pidemmäksi aikaa alueelle, jossa mobiiliverkko ei riitä paikannustietojen lähettämiseen.

Lue kaikki kurkiseurantajutut täältä >>

gps-paikanninkurkiKurkien kevätmuuttoKurkiseurantamuuttolinnutsatelliittiseuranta

Syystarjous!

5 numeroa Lehti+Digi 29,90 €
Voimassa 31.10.-24 saakka.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.