Laika ylitti Suomen rajan pääsiäisviikonlopun jälkeen, tiistaina 11. huhtikuuta.

”Se viisti rajaa jo yhdeksäs päivä, mutta menikin vielä Viipurin pohjoispuolelle”, kertoo biologi Petri Suorsa.

Laikan viimeinen pyrähdys oli pituudeltaan alle 200 kilometriä, ja suunta oli selvä.

”Suoraan syntymäreviirille”, Suorsa nauraa. ”Jos sen emot olivat siellä, ne ovat tietysti ajaneet sen pois.”

Viime keväänä Laika kierteli satojen kilometrien kaarroksia Pohjanmaalta Laatokan Karjalaan ennen asettumistaan Pohjois-Karjalaan. Nyt lintu on liikkunut pienellä alueella syntymäpaikkansa lähistöllä, lumista maata hätkähtämättä. Ravintoa se on etsinyt tulvivien ojien suista.

Suorsa ilmoitti Laikan paluun paikallisille kurkien rengastajille, jotka olivat myös mukana kurkinelikon rengastuksissa. Rengastaja Ilari Soppela kertoi, että toistaiseksi vasta tiet ovat vapautuneet lumesta, eikä kurkea löytynyt. Mikäli linnusta saataisiin näköhavainto, selviäisi myös, onko sillä jo matkassa kumppani.

Suorsa kertoo, että Laikan paikannin oli Viron alueella tallentanut yksityiskohtaisesti, kuinka linnun muuttolento eteni termiikistä eli nousevasta lämpimästä ilmavirtauksesta toiseen. Linnut käyttävät termiikkejä ikään kuin hisseinä, joissa ne kiertävät silmukoita ja kohoavat ylöspäin joutumatta juuri siipiään räpyttelemään.

”Laika teki neljän minuutin aikana neljätoista silmukkaa, ja sen korkeus nousi keskimäärin metrillä joka sekunti. Neljässä minuutissa se oli noussut 250 metriä ylöspäin.”

Termiikin jälkeen se liisi kolmetoista kilometriä ja nousi jälleen ylös seuraavan termiikin avulla.

”Hyvin taloudellista lentämistä.”

Häröliinakin ennätti Suomeen eilen sunnuntaina. Se pysähteli usein matkallaan pohjoiseen: ensin Puolan Białystokissa, jossa kurkia pysähtyi syysmuutollakin, ja seuraavaksi Kaliningradissa. Häröliina ennätti Riianlahden rannalle 14. huhtikuuta, muttei lentänyt veden yli vaan kiersi lahden idän kautta. Seuraavana päivänä kurki saavutti Suomenlahden, mutta jäi vielä yöksi Viron rannikolle.

”Häröliina ylitti Suomenlahden aivan veden pinnassa lentäen ja nosti korkeuden 800 metriin vasta Suomen maa-alueelle saapuessaan”, Suorsa kertoo.

Tätä juttua kirjoittaessa Häröliina on jo Mikkelin eteläpuolella muuttolennossa kohti Pohjois-Karjalaa.

Myös Harmaan kevätmuutto on edennyt. Se pysytetli pitkään aloillaan Pohjois-Saksassa, mutta lähti liikkeelle noin viikko sitten. Se on seuraillut Itämeren pohjoisrantaa pitkälle Puolan puolelle.

Nuorella Solalla ei sen sijaan ole näyttänyt olevan kiirettä jatkaa kevätmuuttoaan. Se on viipynyt jo pitkään Saksan ja Puolan rajalla, melko lähellä Tsekkiä. Nuorille linnuille viivyttely on hyvin tavallista, sillä niiden ei tarvitse ehtiä kisaamaan reviireistä.

Lue kaikki kurkiseurantajutut täältä >>

gps-paikannuskurkiKurkien kevätmuuttokurkiseurantamuuttolinnutsatelliittiseuranta

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.