Kurkulle ja melonille sukua olevat kurpitsat viettivät juhlavuottaan, sillä ne kantoivat vuoden 2021 vihanneksen kruunua. Nämä lempeänmakuiset juhlakalut voidaan jakaa pehmeäkuorisiin kesäkurpitsoihin sekä kovakuorisiin talvikurpitsoihin.

Jotkut kurpitsalajit saattavat kasvaa valtavan suuriksi, ja maailman suurin kurpitsa onkin painanut yli 900 kiloa. Suomessakin on Jättikasviyhdistys ja täälläkin mitellään erilaisten jättikasvisten kasvatuksessa. Tänä vuonna voiton vei 306-kiloinen kurpitsakomistus. Esimerkiksi vuonna 2012 sarja oli raskaampi, sillä voittajakurpitsa painoi peräti 716 kiloa.

Kurpitsa on lähtöisin Pohjois-Amerikasta, jossa sitä käytettiin ravintona jo 10 000 vuotta sitten. Sitä on käytetty ruoanlaitossa, koristelussa ja sen kovista kuorista on tehty myös astioita. Eurooppaan ja Suomeen kurpitsat saapuivat 1500-luvulla, mutta ruoanlaitossa ne tulivat tutummiksi vasta 1800-luvulla.

Monet kurpitsat sisältävät A-, C- ja K-vitamiineja ja kurpitsansiemenistäkin saa muun muassa proteiinia, magnesiumia ja rautaa.

Kurpitsat ovat ruuanlaiton lisäksi tuttuja tietenkin myös pian ajankohtaisina Halloween-lyhtyinä. Lyhty kannattaa kovertaa perinteisestä oranssista satokurpitsasta. Sen sisusta ei kannata heittää hukkaan, vaan siitä voi keitellä vaikkapa lempeää Halloween-keittoa.

Kullankeltainen kurpitsakeitto

1/2 kg talvikurpitsaa
5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 rkl siirappia
1 tl suolaa
1 prk ruokakermaa

Halkaise kurpitsa, poista siemenet ja rihmasto. Leikkaa kuori pois ja paloittele malto. Lisää liemikuutio ja kurpitsan palat kiehuvaan veteen. Keitä kunnes palat ovat pehmeitä ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää suola, siirappi, ruokakerma ja kiehauta seos. Tarjoile kurpitsansiementen kera.

Lue lisää suomalaisesta kekriperinteestä.

Lue lisää kurpitsoista.

kekrikurpitsakurpitsakeittokurpitsalyhtyreseptitalvikurpitsavuoden vihannes 2021

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.