Varpunen (Passer domesticus) ja pikkuvarpunen (Passer montanus) ovat aika samankaltaisia lintuja. Molemmat ovat yleisiä, mutta pikkuvarpunen on yleistynyt Suomessa huomattavasti myöhemmin. Varpuset ja pikkuvarpuset muodostavat myös sekaparvia.

Mutta entäs ne erot?
Pikkuvarpunen on vähän pienempi ja sirompi. Sen päälaki on ruskea ja valkoista poskea koristaa musta täplä. Koiraat ja naaraat ovat hyvin samannäköisiä.

Varpunen on kookkaampi. Varpuskoiraan päälaki ja posket ovat harmaat, selkä ruskea ja mustan täplikäs. Silmän takana on punaruskea alue. Naaras on lähes yksivärisen harmaanruskea.

Varpunen

Varpunen. Kuva: Sassa Stenroos / vastavalo.net


 

Molemmat ovat Suomessa laajalle levinneitä ja elinvoimaisia. Varpuseen voi törmätä koko maassa Utsjokea myöten, ja pikkuvarpusestakin on tehty havaintoja jopa Nuorgamissa ja Karigasniemellä saakka. Molemmat lajit viihtyvät asutuksen lähellä. Pesä rakennetaan usein rakennusten koloihin tai linnunpönttöön.

Ääni on varpusella enimmäkseen tsilputusta. Tslip-tsilp on kenties yleisin äänne, mutta myös tsip-ip, kurr-tsilp. Ornitologi Lars Jonsson kuvailee varpusten keskustelua kinasteluksi; aivan kuin ne riitelisivät pensaikossa istumapaikoista. Lintu ääntelee usein kiivaasti pulisevana sarjana ikään kuin olisi kiihdyksissä.

Pikkuvarpunen

Pikkuvarpunen. Kuva: Irja Lehtinen


 

Pikkuvarpusen viserrys muistuttaa varpusta. Se on kuitenkin kirkkaampaa. Voisi sanoa, että siinä missä varpunen tsilputtaa, niin pikkuvarpunen tirskuttaa. Jonsson kuvailee pikkuvarpusen äänteiden olevan rytmikkäämpiä, eikä yhtä pulputtavia kuin varpusella. Pikkuvarpunen saattaa visertää pensaasta kaksitavuisilla ja rytmikkäillä tjip-tjep, tjulp ja tjip-tjölp -äänteillä. Toisinaan keskittyneesti tji-tit.

Vaikka yksittäisten lintujen ääniä saattaa olla vaikea erottaa pensaikossa silputtavasta sekaparvesta, niin äänissä on kuitenkin hienoinen ero. Kuuntele vaikka itse.


 


 
Äänet: Jan-Erik Bruun

Lue lisää pikkuvarpusesta tuoreesta Suomen Luonnosta 2/2018!

Jorma Laurila bongasi lintulaudalla varpusen ja pikkuvarpusen 11.3.2015.

Viime vuoden keväällä Samuli Haapasalo vietti 100 päivää luonnossa ja bongasi samaiset linnut.

kuuntelelinnunääniluonnonäänipikkuvarpunenvarpunen

Tilaa uudistunut Suomen Luonto!

Tunne luontosi ja tue luonnonsuojelua, tilaa lehti tai digilukuoikeus!