Mikä on aiheuttanut lähimetsäni kuusen rungossa olevat muodostumat? En ole koskaan nähnyt vastaavia. Onko kyseessä tauti vai kenties jokin geneettinen poikkeavuus?

Kysyjän kuvassa on kuusen erikoismuoto, joka poikkeaa tavallisesta metsäkuusen nimimuodosta kuoren rakenteen ja kasvun suhteen. Tällaisia kummallisuuksia syntyy perintötekijöissä tapahtuneen muutoksen, mutaation, tuloksena.

Kuvan perusteella näyttäisi siltä, että kuoreen tulee sinne tänne pieniä repeämiä, joiden reunoille kasvaa huulimaiset paksunnokset, ikään kuin kuorisolukkoa pursuaisi ulos rakosesta. Tämä on varmasti jokseenkin harvinainen poikkeavuus.

Suomesta tiedetään löydetyn Uudeltamaalta pari kappaletta harvinaista ”kyhmykuusta”, jonka rungossa, lähinnä sen alaosassa, on kuoren huulimaisia paksunnoksia tai kyhmyjä. Kysyjän kuvassa on juuri tällainen kuusi. Tämä poikkeama ei kuitenkaan ole virallisesti kuvattu muoto.

Erityisesti metsäkuusella on kuvattu useita kymmeniä erilaisia muotoja (forma, lyhenne f.), jotka poikkeavat nimimuodosta yhden ominaisuuden, kuten kasvutavan, kuoren, rungon muodon, oksien rakenteen tai neulasten värin suhteen.

Kuoren poikkeavia muotoja ovat esimerkiksi paksu- ja karkeakuorinen kaarnakuusi (Picea abies f. corticata) ja nisäkuusi (f. mammillosa), jolla oksien tyvet ovat nisämäisesti paksuuntuneet.

kuusikyhmykuusimutaatio

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.