Lapset leluvuorella – Viisi vinkkiä leluostoksille
Joulunalusajan lahjasäätö koettelee monien vanhempien hermoja. Postiluukusta kopsahtelevat lelukuvastot kiihdyttävät jälkikasvun koville kierroksille. Vaikka lastenhuoneessa on leluja entuudestaan röykkiöittäin, lisää pitäisi saada.
Lelu- ja leikintutkija Katriina Heljakka ymmärtää vanhempien tuskaa, mutta haluaa asettua myös lelukuvia ahnaasti ihailevien lasten asemaan.
”Minusta arvonsa on siinäkin, että lapsi saa elää unelmaansa ruksimalla katalogin täyteen. Maailma ehtii kyllä opettaa, ettei tämä ole realistista. Lapselle kannattaa antaa mahdollisuus tarkastella tämänkaltaisia visuaalisia sisältöjä. Ei se automaattisesti tarkoita sitä, että kaikki on hankittava.”
On tietysti täysin aikuisten käsissä, minkälaiseksi joulun leluvuori paisuu, sillä lapsella ei ole perspektiiviä siihen, mikä on kohtuullista. Liiallisuuksiin lelujen säännöstelyssä ei kuitenkaan kannata mennä, sillä ne ovat monessa mielessä lapselle tärkeitä
”Lelujen parissa voi harjoitella erilaisia taitoja, mutta ne ovat myös itseilmaisun väline”, Heljakka sanoo.
Lahjoja hankkivan kannattaa suosia monipuolisen leikin mahdollistavia leluja. Esimerkiksi hahmolelujen, kuten nukkejen, pehmojen ja toimintahahmojen kanssa voi touhuta monenlaista.
”Niille voi valmistaa asusteita hyvinkin erilaisista materiaaleista, tehdä vaatteita tekstiileistä ja ympäristöjä kartongista”, Heljakka vinkkaa. Hahmon voi myös viedä luontoon ja ottaa siitä valokuvan tai videota. Kun lelua voi käyttää monipuolisesti, siihen sitoutuminen vahvistuu ja käyttöikä pitenee.
Heljakka muistuttaa myös siitä, ettei leikkivälineen tarvitse aina olla lelu. Lapset saavat iloa esimerkiksi luonnosta löytyvistä kepeistä, kivistä ja simpukankuorista, hiekasta ja lumesta. Keittiössäkin on monta leluksi muuntuvaa esinettä. Kattilan kannesta lähtee komea ääni!
Lapsi osaa ihmeellisesti luoda leikin hyvin arkisen esineen, vaikkapa pahvilaatikon ympärille. Joulun hittilelun hankkiminen ei siis ole välttämätön edellytys sille, että mielikuvitus pääsee valloilleen ja leikki voi alkaa.
Viisi vinkkiä leluostoksille
1. Ihan hyvä muovi
Leluista 90 prosenttia on valmistettu muovista, joten sen välttäminen on vaikeaa. Kaikki muovilelut eivät ole kertakäyttöistä krääsää. Puussa on ihanaa lämpöä, mutta se ei sovi kaikkeen.
2. Tarkkana alkuperästä
Harkitse kaksi kertaa, ennen kuin ostat lelun EU:n ulkopuolisesta verkkokaupasta. Niistä hankitut lelut eivät välttämättä täytä eurooppalaisen leluteollisuuden standardeja, ja tuotteissa voi olla myrkyllisiä kemikaaleja.
3. Malttia kieltoihin
Niin sanottua krääsää ei kannata automaattisesti kieltää, sillä huonolaatuinenkin lelu voi olla lapselle merkityksellinen. Tervettä järkeä saa kyllä käyttää. Oheis- ja yllätysleluista ei kannata tehdä jokapäiväistä piristystä.
4. Rakas rikkinäinen
Rikkoutunut lelu voi olla omistajalleen tärkeä ja sillä on ehkä vielä leikkiarvoa. Korjaamistakin kannattaa yrittää. Se saattaa kuitenkin olla hankalaa, sillä esimerkiksi varaosia ei vielä ole juurikaan saatavilla.
5. Muista kierrätys
Mieti ajoissa, mitä teet lelulle, kun sillä ei enää leikitä. Jatkaako lelu matkaa seuraavalle leikkijälle vai onko sen elinkaari lopussa? Jos valmistaja on vastuullinen, lelupakkauksessa on kierrätysohjeet.
Vinkit antoi lelu- ja leikintutkija Katriina Heljakka.
Kuva: Istockphoto.