Lähimetsässä retkeilyä ei voita mikään. Puut, kivet ja polun mutkat tulevat tutuiksi, mutta silti sieltä löytyy aina myös uutta ihmeteltävää. Hyvässä lykyssä voi nähdä vilaukselta jo vaaleaan pukuunsa vaihtaneen metsäjäniksen tai kuulla vaikkapa palokärjen raikuvaa lentoääntä.

Lähimetsään vetää myös hiljaisuus ja tapahtumattomuus. Joskus sitä on hyvä oikein pysähtyä tavoittelemaan ja istahtaa kivelle tai kömpiä vaikka kuusen alle. Nyt voi unohtaa askelmäärät ja sykkeen nostamisen.

Metsässä ei tarvitse tehdä mitään.

Suomen Luonto lehti ja digipalvelu joululahjatarjouksessa 59,50 € vuodeksi 2024

Anna hyvän mielen joululahja – tilaa Suomen Luonto!

Polun vieressä kasvava valtava kuusi pitkine alaoksineen on kuin metsähuone, jonne voi vetäytyä vain olemaan. Kuusen oksat taittuvat vihreäksi katoksi ja retkeilijän pää painuu kuin luonnostaan kumaraan. Hiljalleen ajatusten sekamelska vaimenee.

Olo rauhoittuu.

Tutkimusten mukaan sillä ei ole väliä, mitä metsässä puuhailee. Riittää, että sinne menee, ja samalla voi kokea metsäympäristön elvyttävän vaikutuksen. Luonnossa oleilu kohottaa tutkitusti myös mielialaa, mutta laskee sykettä ja verenpainetta.

Metsässä ollessa voi kuitenkin kohdistaa huomionsa tiettyihin yksityiskohtiin ja olla läsnä sekä vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa, jolloin hyvinvointivaikutukset vahvistuvat. Tällaisella tietoisella metsässä oleilulla eli metsäkylvyllä on yhteys korkeampaan elpymiseen ja hyvinvointiin. Halutessaan voi tehdä helppoja metsäkylpyharjoitteita, mutta pelkkä kuusen alle kömpiminenkin voi saada jo ihmeitä aikaan.

Luonto korjaa

Lähimetsässä retkeily kannattaa ottaa tavaksi, sillä juuri useat luontokäynnit edistävät psyykkistä hyvinvointiamme. Käynnin jälkeen mieli onkin usein tyyni ja tasainen.

Ja lopuksi jouluinen vinkki: Sisälle tuotavan joulukuusen sijasta voi valita metsästä kuusen, jota käy tervehtimässä paikan päällä. Samalla kuusen luona käynnistä saa itselleen voimaa! Miten se Joulupukki lauloikaan: Kuusen luota kuusen luokse mulla matkan suunta juoksee…

 

Suomen Luonto tekee hyvää. Tilaa hyvän mielen joululahja itsellesi tai läheisellesi! Tilauksesi on samalla lahja luonnon puolesta, sillä Suomen Luontoa julkaisee Suomen luonnonsuojeluliitto.

hyvän mielen joululahjajoulujoululahjakuusiluonnon terveysvaikutuksetluontoluonto ja terveysluontosuhdetarjousterveys

Anna luonto lahjaksi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet luonnonsuojelutyötä.
Joulutarjous lehti+digi 59,50 €/vuosi