Loppusyksyn runsassatoisimpia ruokasieniä on kuusilahokka. Sienestäjät keräävät suppilovahveroita, mutta jättävät samaan aikaan havupuiden kannoilla runsasta satoa tuottavat kuusilahokat huomiotta. ”Ne ovat niitä kantosieniä”, tuhahtavat ohimennen. Kuitenkin kuusilahokka on mitä mainioin ruokasieni, selvästi suppilovahveroa maukkaampi. Keiton siitä saa oivan ja muhennoksen. Vain lakki otetaan talteen ja kuituisen jalan saa unohtaa. Samalta kannolta voi kerätä hyvinkin pari sataa lakkia.

Kuusilahokalla on pitkä satoaika. Sen voi löytää pienessä määrin jo loppukeväällä ja keskikesällä. Paras satokausi alkaa kuitenkin syyskuussa ja sitä kestää marras-joulukuulle asti.

Kuusilahokan näköislajina pidetään lievästi myrkyllistä kitkerälahokkaa. Se on kuitenkin maultaan epämiellyttävän karvas, lakki on pienempi ja ohutmaltoisempi, heltat rikinkeltaiset. Kuusilahokan maku on mieto, muistuttaa tuoretta hernettä. Heltat ovat vaaleankellertävät ja jalka silkinkiiltävä. Kitkerälahokka kasvaa useimmiten lehtipuulla ja kuusilahokka havupuulla, joskin aina ei voi olla varma pelkän kasvualustan perusteella. Toisinaan tapaa myös melko isokokoisia, kuusilahokkamaisia kitkerälahokoita, jotka kasvavat näköjään pelkällä nurmikolla puistoissa ja pihoissa. Kyseessä voi olla tieteelle kuvaamaton taksoni. Karvas maku on niillekin ominainen.

Mutta kuusilahokka on ehdottomasti oppimisen väärti sieni. Se pelastaa usein huonon syksyn loppuvaiheen runsassatoisuudellaan!

kuusilahokkaloppusyksyn ruokasienetsienisienivinkitsienivinkki

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.