Muuratsalon saari on Jyväskylän ja Muuramen rajalla, Jyväskylän keskustasta teitä pitkin 30 kilometriä etelään. Sinne ajellessa avautuu joka mutkan takaa Päijänteen saarten valokuvauksellisia rantamaisemia. Niistä on inspiroitunut myös Alvar Aalto, jonka koe­talo löytyy Muuratsalon luoteisnurkasta.

Haluan kuitenkin ihailla rakennelmia, joiden pääarkkitehtina on ollut jääkausi. Kohteeni on luola Lullinvuorella, jonka pohjoissaamelainen nimi ’lulli’ tarkoittaa etelää. Pysäköin auton hiekkatien laitaan ja jatkan jalan.

Ensimmäisenä eteeni nousee jäkälän peittämä kallioseinä. Ka­puan sen laelle, ja pian valtavat kiviröykkiöt täyttävät näkökentän. Kulorastas rätisee tervehdyksensä. Muuratsalo lienee innoittanut myös jääkautta kokeellisuuteen – suuri määrä kalliota on murskautunut ja kasautunut röykkiöiksi, joista rakentuu rappusia, siltoja ja portteja.

Lullinvuoren luolan väitetään olevan yksi Suomen pisimmistä. Sen sisäänkäyntejä ei kuitenkaan löydä lohkareikosta vahingossa, vaan joudun etsimään hyvän tovin. Lopulta suuaukko löytyy maan tasalta kallioiden välistä.

Sisään täytyy luikerrella, mutta itse luola on hämmästyttävän tilava, pysty­suora halkeama kalliossa. Luolan toisessa päässä joudun taas hiukan kiemurtelemaan. Tupsahdan ylös laakealle tasanteelle kasatun nuotiopaikan viereen. Vastaan ei ole tullut ketään, mutta selvästi täällä käy retkeilijöitä säännöllisesti.

Jatkan matkaa vielä vähän ja piipahdan Muuratsalon etelärannan luonnonsuojelualueella. Lähellä saaren kärkeä aukeaa upea hiekkaranta! Tekisi mieli uimaan, mutta rannalle on löytänyt lisäkseni myös nuoripari, jonka jätän rauhaan. Päätän tulla testaamaan uimapaikan toisella kerralla.

Kuva: Anna Tuominen

Lullinvuoren luola

  • Jyväskylän eteläpuolella, Muuratsalon saaren eteläpäässä. Autolla tai pyörällä Jyväskylän Keljonkankaan kautta Säynätsaloon, sitten Muuratsaloon tietä 6090.
  • Suomen pisimpiä tunnettuja luolamuodostelmia.
  • retkipaikka.fi/lullinvuoren-luola-jyvaskyla/
hiekkarantajääkausiluolaluonnonsuojelualueluontoretki

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.