Helsingin yliopiston kansainväliset opiskelijat kirjoittivat kielikurssilla ajatuksiaan suomalaisesta luonnosta suomeksi opettaja Salla Kurhilan johdolla. Täältä pääset lukemaan kaikki opiskelijoiden kirjoitukset.

Olen asunut Kiinassa kaksikymmentä vuotta, mutta tähän päivään mennessä en ole vielä käynyt oikeassa metsässä Kiinassa yhtään kertaa. Monet kiinalaiset eivät tutustu lainkaan kiinalaiseen metsään ja luontoon, kun toisaalta metsä on kaukana heistä, toisaalta tavallisilta kiinalaisilta on metsiin pääsy kielletty.

Kiinassa on tuhansia luonnonsuojelualueita. Kiinan valtio haluaa suojella luonnonympäristöä, esimerkiksi metsässä eläviä kasveja ja uhanalaisia ja arvokkaita eläimiä. Hallitus pelkää ihmisten häiritsevän ja tuhoavan luontoa ja sen lisäksi on myös pelätty, että ihmiset loukkaantuvat metsässä, minkä takia pääsy luonnonsuojelualueille on kielletty. Tavalliset kiinalaiset eivät välitä luonnosta, eivätkä tunne kiinalaista luontoa, kun he asuvat kaupungissa koko elämänsä. Metsä ei olekaan mikään kiinnostava paikka meille. Jos kaivataan liikuntaa, kuntosalit ovat avoinna kaikille ympäri vuorokauden.

—Mitä luonnossa on?
—Puita.
—Mitä voi tehdä metsässä?
—Ei mitään.

Luonto on vieras käsite kiinalaisten elämässä, johon ei kiinnitetä huomiota.

Voit kuvitella, kuinka yllätyin, kun kuulin, että Suomessa luontoa arvostetaan tärkeänä osana ihmisten elämää. Luonto on lähellä ihmisiä ja se ottaa vastaan vieraita mielellään. Suomessa saa liikkua ja tehdä luonnossa asioita, joista monissa muissa maissa vain haaveillaan. Luonnossa liikkuminen ei olisi mahdollista ilman jokamiehenoikeutta, jolla tarkoitetaan oikeutta nauttia luonnosta vapaasti Suomessa. Muistan vielä, että kolme vuotta sitten luin ensimmäistä kertaa ”jokamiehenoikeudesta” ja kysyin minun suomalaiselta opettajaltani, mitä se tarkoittaa. Opettaja selitti minulle tarkasti sen merkitystä ja samalla hän itse ihmetteli, että Kiinassa tilanne on päinvastainen.

Suomalaiset pysyvät läheisessä ja hyvässä suhteessa luontoon. Monilla suomalaisilla on paljon ulkoiluharrastuksia, joista marjastaminen ja sienestäminen ovat esimerkiksi suosittuja kansallisia harrastuksia. Ihmiset tutustuvat luontoon paremmin, kun he ovat luonnossa kokien paljon asioita. Suomalaiset hyödyntävät luontoa eri tavoin. Luonnossa rentoudutaan ja samalla opiskellaan. Tutkijat korostavat metsän tärkeyttä opiskelussa. Metsä voi esimerkiksi rauhoittaa aivot oppimaan ja parantaa keskittymiskykyä, siksi metsässä opiskelu lisääntyy Suomessa.

Kun kiinalaisille metsä on vaarallinen ja vieras paikka, suomalaisille se on suuri ”huvipuisto”, jossa nautitaan ja opiskellaan. Mielestäni Kiina voi oppia paljon Suomelta, esimerkiksi opastaa ihmisiä luontoon järjestämällä enemmän luontoon liittyviä tapahtumia.

Olen tutustunut kiinalaiseen ystävään Helsingissä ja hän ehdottaa sienestämässä käymistä syyslomalla. Nyt minulle avautuu mahdollisuus kokea oikea luonto ensimmäistä kertaa!

Teksti: Yuhan Leng

kielenoppijan luonto

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.