Savonlinnan kansainvälinen luontolelokuvafestivaali (SINFF) järjestetään viidettä kertaa Savonlinnassa 22.-24.8.2014. Tämän vuoden ohjelmistossa on lähestytty luontoelokuvan käsitettä ennakkoluulottomasti. Kolmipäiväisellä festivaalilla nähdään elokuvia ihmisen ja luonnon välisestä vuorovaikutuksesta mutta myös käännetään katse perinnetietouteen ja sen vaikutukseen ihmisen ja luonnon väliseen suhteeseen.

Esityspaikkoina ovat historiallisen Olavinlinnan Kongressisali, elokuvateatteri Olavi sekä elokuvateltta Malmirannan satamassa. Festivaalin tukikohtana toimii jälleen infomökki Savonlinnan satamassa sekä m/s Puijo-laiva.

Teemoina perinnetietoisuus ja kestävä luontosuhde

Festivaalilla nähdään Yhdysvaltain elokuva-akatemian jäseneksi päässeen sekä viime vuoden OSCAR-ehdokkaan elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Selma Vilhusen uusin elokuva Laulu. Elokuva kertoo runolaulusta ja viimeisestä elossa olevasta suomalaisesta runolaulajasta Jussi Huovisesta, joka on oppinut taidon vanhemmiltaan. Dokumenttielokuvassa kuvataiteilija ja sarjakuvataiteilija Hanneriina Moisseinen haluaa oppia runolauluja ja niihin kätkeytyvää viisautta Huoviselta. Runolaulun aiheet tulevat luonnosta ja vanhat runolaulut käsittelevät luontoon ja ihmiseloon liittyviä viisauksia.

Luontoelokuvafestivaalilla näytetään myös tänä vuonna useilla merkittävillä elokuvafestivaaleilla esitetty saksalais-sveitsiläinen elokuva Nebel. Nicole Vögelen ohjaama rakenteeltaan runon muotoinen elokuva kertoo sumusta ja eri ihmisten omista maailmoista. Nämä nidotaan elokuvassa yhteen luontonäkymien ja lyhyiden kohtaamisten avulla. Tämä mystinen elokuva ei tarjoa vastauksia, vaan pyrkii saattamaan ihmisen yhteyteen luonnon ja sisäisen maailmansa kanssa.

Katastrofin aineksia on dokumenttielokuva ilmastonmuutoksesta. Huolestunut elokuvaohjaaja John Webster vakuuttaa perheensä ryhtymään öljydieetille, kuitenkaan luopumatta keskiluokkaisesta elämäntyylistään. Kun uusi elämäntapa alkaa kiristää perheenjäsenten välejä, Websterit joutuvat kyseenalaistamaan arvonsa, laittamaan koetukselle tahdonvoimansa ja lopulta myös onnensa. Katastrofin aineksia on dokumenttielokuva, komedia virheistä, ja aiheesta joka on liian vakava väistettäväksi. Katastrofin aineksia voitti parhaan dokumenttielokuvan Jussi-palkinnon vuonna 2009, lisäksi elokuva on voittanut monia muita kansainvälisten festivaalien palkintoja.

Festivaalilla ensi-iltansa saa lyhytelokuva Tähtien alla – Jorma Luhta. Julle Takasen ohjaama elokuva kertoo luontokuvaaja ja kirjailija Jorma Luhdasta. Elokuvassa matkataan Luhdan kotisuolta Litokairasta Käsivarren tuntureiden kautta aina Pohjois-Norjan jäätiköille. Näillä paikoilla todistetaan niitä asioita, joita nykyaikainen luontokuvaus suurilta osin jättää näyttämättä eli ilmastonmuutoksen vaikutuksia luontoon. Kurjistuvista soista nouseekin elokuvassa symboli luonnon nykytilalle.

Festivaalilla nähdään myös Juha Suonpään ohjaama dokumenttielokuva Hukkamies. Elokuva kertoo miehestä, joka on opetellut susien kielen ja tavat, ja se perustuu Seppo Ronkaisen kuvaamiin videopäiväkirjoihin 13 vuoden ajalta. Videopäiväkirjojen taltioinneista koostettu elokuva on tarina uhanalaisen eläimen ja ihmisen ristiriitaisesta suhteesta.

Virpi Suutarin ohjaama dokumentaarinen elokuva Eedenistä pohjoiseen kertoo rakkaudesta ja puutarhanhoidosta. Lempeän humoristinen elokuva kurkistaa pensasaitojen sisälle pariskuntien kertomuksiin pitkistä parisuhteistaan ja puutarhanhoidosta.

Näiden ja useiden muiden elokuvien lisäksi festivaalilla nähdään Luc Jacquetin ohjaama ja käsikirjoittama dokumenttielokuva Sademetsän tarina, joka vie katsojan trooppisen viidakon syvyyksiin. Lisäksi AV-arkin 25-vuotisjuhlanäytöksessä esitetään kotimaisia hauskoja ja kokeellisia lyhytelokuvia.

 

Festivaaliklubilla Asa and The Band, päätösristeilyllä Lintukaraoke

Luontoelokuvafestivaalin perinteinen festivaaliklubi tuo musiikkia festivaalin lauantai-iltaan 23.8. m/s Puijo -laivalla järjestettävällä festivaaliklubilla esiintyy monipuolinen suomirap-artisti Asa viisihenkisen bändin kanssa.

Festivaaliristeily vie elokuvan ystävät Saimaan aalloille sunnuntaina 24.8. m/s Puijo -laivalla. Festivaalin teemoja ja luontosuhdetta käsitellään myös huumorilla, kun risteily huipentuu Lintukaraokeen. Yleisö pääsee mukaan laulamaan Suomen upeimpien ja hauskimpien lintujen laulujen tahtiin.

Festivaalin yhteydessä järjestetään myös kaikille avoin seminaari sunnuntaina 24.8. Elokuvateltassa Savonlinnan satamassa pidettävässä seminaarissa keskustellaan luontoon ja luontoelokuvaan liittyvistä aiheista. Keskustelemassa on elokuvien tekijöitä sekä muita luonto- ja ympäristöasioiden asiantuntijoita. Seminaarin yhteydessä nähdään myös lyhytelokuva Tähtien alla – Jorma Luhta.

 

Lue lisää festivaalista ja katso aikataulut www.sinff.fi >>

luontoelokuvaluontoelokuvafestivaali

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.