Talvella salaattikin saa olla tuhdimpaa. Jääsalaattia ja muita lehtisalaatteja tukevoittamaan voi lisätä lehtikaalia tai sen sukulaista mustakaalia.

Tätä alun perin Italiasta lähtöisin olevaa C-vitamiinipommia saa nyt myös ruukussa muiden salaattien ja yrttien tapaan. Mustakaalia kutsutaan myös palmukaaliksi, sillä täysikasvuisena lehdet ovat kapeat ja pitkät kuten palmulla.

Mustakaali kestää hyvin kuumentamista ja paistamista, joten se sopii hyvin myös lämpimiin ruokiin.


MUSTAKAALILLA PIRISTETTYJÄ RESEPTEJÄ, OLE HYVÄ!

Mustakaalipirtelö
1 ruukku mustakaalia
½ ruukkua basilikaa
korianteria maun mukaan
1 avokado
½ dl auringonkukansiemeniä
½ dl cashewpähkinöitä
2 limeä kuorittuna ja pilkottuna
kylmää vettä

Mittaa aineet tehosekoittimeen ja pyöritä tasaiseksi juomaksi. Lisää kylmää vettä tarpeen mukaan.

Mustakaali–kirsikkatomaattipaistos
1 ruukku mustakaalia
1 rasia kirsikkatomaatteja
1–2 sipulia
1 kokonainen valkosipuli
(fetajuustoa)
öljyä

Pilko sipulit ja paista niitä hetki pannulla, halkaise tomaatit ja lisää ne sipuleiden sekaan. Pilko mustakaalin lehdet ja lisää ne sipuli–tomaattiseokseen. Sekoita lehtiä paiston ajan, jotta ne eivät kärähdä. Lisää halutessasi paistokseen lopuksi fetajuustoa.

Mustakaalipasta
400 g spagettia
1 ruukku mustakaalia
300 g purjoa
2 tl sitruunan kuorta raasteena
1 rkl oliiviöljyä
3 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
4 rkl sitruunanmehua
1 1/2 dl pistaasipähkinöitä rouhittuna
2 dl ruokakermaa
1 tl rouhittua valkopippuria

Keitä spagetti suolalla maustetussa vedessä.
Silppua lehtikaali, halkaise ja pese purjo, leikkaa vaalea osa ohuiksi renkaiksi. Raasta sitruunan kuori.
Kuumenna öljy ja kuullota purjorenkaita muutama minuutti. Lisää mustakaali ja vesi, liemikuutio, sitruunan kuoriraaste ja sitruunamehu. Hauduta kastiketta noin 10 minuuttia.
Kuori ja rouhi pistaasipähkinät.
Sekoita kastike tasaiseksi sauvasekoittimella. Lisää kerma ja rouhittu valkopippuri ja lämmitä seos.
Valuta spagetti. Lisää kastike joukkoon. Sekoita vielä pistaasipähkinät pastan sekaan.

Mustakaali–juustolevite

1/2 ruukkua mustakaalia
1/2 ruukkua basilikaa
1 rasia pehmeää vuohenjuustoa
ripaus suolaa
mustapippuria
loraus hunajaa

Silppua mustakaalin ja basilikan lehdet. Sekoita kaikki aineet tahnaksi.
Nauti vaalean, rapean leivän tai hapankorpun kanssa.

mustakaaliReseptiruokaohje

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €