Mäyrän ääntelyä tutkineet britit päätyivät siihen, että mäyrä on ”hämmästyttävän hiljainen eläin”, vain pennut ääntelevät merkittävästi. Toisaalta projektin tutkijat löysivät mäyrältä paljon eri ääniä, joita ei kaikkia hevin uskoisi saman eläinlajin tuottamiksi. Suomessa ei ole tallennettu mäyrän ääniä järjestelmällisesti. Oheisella Lauri Hallikaisen äänitteellä automaattinen tallennin rekisteröi lähinnä vaimeaa ynähtelyä ja rapinaa. Äänimaisemaa hallitsevat linnut (hippiäinen, peippo ja rautiainen).

Video: Mäyräperheen elämää

Mäyrä on tanakan sopusuhtainen näätäeläin, jonka tuntee helposti viirunaamastaan. Se pesii luolaan, joka usein on ollut perinteisellä paikalla useidenkin sukupolvien ajan ja voi sisältää ison tunneleiden ja oleskeliutilojen verkoston. Yleensä mäyrä pari kolme poikasta, jotka syntyvät alkukeväällä. Imetys kestää vajaat kolme kuukautta, joten poikaset vieroitetaan alkukesällä.

Ravinnonkäytöltään mäyrä on monipuolinen. Kastemadot ovat sille tärkeitä, mutta se syö mielellään esimerkiksi marjoja, viljaa ja hyönteisiä.

luonnonäänimäyrämäyrän ääninisäkkäiden ääniä

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.