Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen esittää kahta uutta kansallispuistoa perustettavaksi Sallaan Sallatunturille ja Evon metsiin Hämeenlinnaan. Samaan aikaan vanhoja kansallispuistoja laajennetaan.

”Hallituksen valmistelu Sallan kansallispuiston perustamiseksi voidaan aloittaa heti”, Mikkonen sanoo.

Evon kansallispuiston suunnitteluun kootaan alueellinen työryhmä. Sen tehtävänä on pohtia eri käyttömuotojen yhteensovittamista. Partiolaisten leirialue ja Hämeen ammattikorkeakoulun opetusmetsät rajataan Mikkosen mukaan kansallispuiston ulkopuolelle.

Evon kansallispuiston perustaminen on ollut esillä aiemminkin. Vuonna 2012 tuolloinen maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kesk.) vastusti esitystä juuri Evon metsäopetuksen vuoksi.

Suomen Luonto kertoi aiemmin ministeri Mikkosen linjanneen, että uusia kansallispuistoja perustetaan kaksi. Ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander ympäristöministeriöstä kertoo, että pohdinnassa oli viisi ehdotusta: Salla, Evo, Korouoma, Porkkala ja Punkaharju–Haarikko. Ehdotuksia arvioitiin niiden antaman suojelulisän, yhtenäisyyden, matkailun kestävyyden ja aluetalouden kannalta. Evon ja Sallan kohdalla arvio tuotti parhaan tuloksen.

Ministeri haluaa perustaa kaksi uutta kansallispuistoa – mitkä toteutuvat?

Sallan kansallispuisto täydentää Flanderin mukaan Koillismaan suojeluverkostoa. Sallatunturin alue on jo suojeltua, mutta kunnanjohtaja Erkki Parkkisen mukaan kansallispuistostatuksen myötä parantuva retkeilyinfrastruktuuri auttaa suojelemaan luontoa.

Evosta tulisi uusi eteläsuomalainen metsäkansallispuisto. Hankkeen taustalla ovat muun muassa Helsingin yliopiston Kentällä – In the Field -ryhmä. Yliopiston vararehtori Paula Eerola viittaa professori Ilkka Hanskiin, joka osoitti tutkimuksissaan, että Etelä-Suomen metsissä on sukupuuttovelkaa, joka toteutuu, jos vanhoja metsiä ei suojella merkittävästi lisää. Evo olisi merkittävä lisä suojeluun.

Toive Evon kansallispuistosta heräsi eloon

evokansallispuistoKansallispuistotsallaSallatunturi

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.