Mitä rapu syö? Mitä voi antaa ravinnoksi lammikossa kasvatettaville ravuille?

Ravun mahoista on löydetty pääosin kasviainesta: tuoreita vesikasvin lehtiä, juuria ja varren osia sekä veteen varisseita lehtiä ym. Lisäksi tutkituista mahoista on tavattu monenlaisia pohjaeläimiä kuten hyönteistoukkia, kotiloita, simpukoita, harvasukasmatoja ja juotikkaita.

Rapu syö myös kuortaan vaihtavia tai juuri vaihtaneita lajikumppaneitaan. Kalaa ei luonnonvesistä kiinniotettujen rapujen mahoissa juuri ole ollut. Rapu saanee harvoin kiinni eläviä kaloja, mutta löytämänsä vahingoittuneet tai sairaat ja kuolleet kalat se kyllä käyttää ravinnokseen. Kala lienee rapumerran syöttinä parempi kuin kukkakimppu!

Kasvi- ja eläinravinnon osuus riippuu ravun iästä. Pikkurapujen ravinnossa on mukana runsaasti rantavesien planktonäyriäisiä kuten hankajalkaisia ja vesikirppuja. Ensimmäisinä kesinään vikkeläliikkeiset ravunpoikaset onnistuvat saalistuksessaan paremmin kuin kookkaammat ja varmasti kömpelömmät lajikumppaninsa. Nuorilla ravuilla eläinravinnon osuus on suurimmillaan.

Luonnollisen ravinnon ohella lammikkorapujen ruokinnassa on onnistuneesti käytetty hedelmistä ja juureksista tehtyä massaa, monien maakasvien varsia ja lehtiä sekä jauhettua tai paloiteltua kalaa. Ravunviljely on jo niin erikoistunutta toimintaa, että sitä suunnittelevan on aihetta ottaa yhteyttä alan asiantuntijoihin. Tietoja saa mm. oman läänin kalastuspiiriltä.

 

rapu

Tunne luontosi

Lähde retkelle metsään, suolle, merelle, kauas ja lähelle.
Tutustu, opi, ihastu ja voimaannu. Koe Suomen Luonto!