Viime kesäkuussa kalakaverini sai yllätyksekseen Saimaalla Taipalsaaren vesillä verkosta ahvenien lisäksi suuren täpläravun. Sen pituus pyrstöstä saksien kärkeen oli 27 senttiä. Miten vanha rapu mahtoi olla? Kuinka suureksi rapu voi Suomessa kasvaa ja milloin saksiniekka vaihtaa kuorensa?

Täpläravut ovat kotoisin Pohjois-Amerikasta, mutta niitä on istutettu Etelä-Suomen vesiin. Täpläravun tuntomerkkejä ovat muun muassa saksen hangan vaalea, joskus sinertävä täplä ja kuoren nystermättömyys.

Kysyjän kalakaverin saama rapu on ollut kookas, mutta jonkin verran kookkaampiakin täplärapuja ja jokirapuja on vesistöistämme pyydetty. Vertailua vaikeuttaa se, että ravuista yleensä mitataan pituus asetuksen sanoin ”otsapiikin kärjestä suoraksi ojennetun pyrstön keskimmäisen kilven ulkoreunaan”. Kyseisellä yksilöllä tämä mitta lienee 15 sentin luokkaa.

Rapu lieneen kuusi kahdeksan vuotta ja se voi voi elää vielä joitakin vuosia, sillä yli kymmenvuotiaita täplärapuja on tavattu. Ravun ikää ei pysty määrittelemään mistään ulkoisesta piirteestä. Tähän mennessä suurin täplärapumme on ollut pituudeltaan 17 senttiä, mikä vastaa noin 30 senttiä pyrstön kärjestä saksien kärkeen.

Täpläravut kasvavat oloissamme jokirapua nopeammin, ja ensimmäinen kuorenvaihto ajoittuu jo kesäkuulle, yleensä kuun alkupuolelle.

raputäplärapu

Tunne luontosi

Lähde retkelle metsään, suolle, merelle, kauas ja lähelle.
Tutustu, opi, ihastu ja voimaannu. Koe Suomen Luonto!