Millä konstilla pääsisi eroon kuoppia ja käytäviä nurmikenttiin kaivavista myyristä?

Vastaus on valitettavasti se, ettei mikään keino ole toistaiseksi tuottanut varmaa tulosta. Tietolähteenä olen käyttänyt myyrätutkijoiden, puutarhuriammattilaisten ja joidenkin muiden kokemuksia.

Myyrien aiheuttamat vahingot nurmikentille ovat taloudellisesti varsin vähäisiä verrattuna niiden tihutöihin puutarhoissa ja metsätaimistoissa. Yksi erikoispiirre nurmikenttien myyräntöissä on: siellä häärii myös kontiainen, jonka entinen nimi on maamyyrä.

Vesimyyrä nakertaa talttahampaillaan nurmikasvien, pensaiden ja puiden juuria, jotka voi kuitenkin suojata jo istutusvaiheessa ympäröimällä juuristot sylinterimäisellä verkkopaketilla.

Suurta vahinkoa ei vesimyyrä nurmikolle saa aikaan, eikä lieroja ja muita selkärangattomia syövä kontiainen senkään vertaa, ei minkäänlaista. Maanalaiset käytävät ovat suorastaan eduksi nurmikolle juuriston tuulettajina. Harmittelun aiheeksi ovatkin jääneet kontiaisten ja vesimyyrien käytävätyöstä syntyneet ylijäämämaat, jotka eläimet työntävät nurmikon pinnalle keoksi.

Nurmikoiden hoitajien valtaenemmistö pitää kekoja maisemanrumentajina. Minä kuulun vähemmistöön. Runsaan aarin kokoiselle pihanurmikolle sallisin syntyvän kekoja, vaan eipä ole ilmaantunut.

En kyseenalaista nurmikoiden vaalimista sinänsä, mutta minulle on syntynyt vaikutelma, että pihamaan pitää olla siisteyttä hersyvä, selvärajainen ja ankaralla kurinpidolla säilyvä ulkomaisten kasvien kokoelma, jonka olennaisena osana on tasainen nurmikko. Harvoin aprikoidaan sen tarkoitusta. Kuitenkin nurmikko voisi olla muutakin. Esimerkiksi erilaisten pelien ja leikkien areenana se on vallan mainio, eikä sen silloin tarvitse välttämättä olla niin huolella leikattukaan – eivätkä pinnan alla asustajien multakasatkaan tuota juuri haittaa.

Multakasoille on kyllä olemassa lähes lopullinen ratkaisu. Kasan alle työnnetään lapio, ja se siirretään vaikkapa keittiökasvimaalle. Silloin kun kontiaiset ja vesimyyrät ovat saaneet käytäväverkostonsa kuntoon, ne eivät enää tee kaivutöitä.

 

myyrät

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.