Kevätaurinko nostattaa pian ensimmäiset nokkoset. Monivuotinen, polttavalehtinen nokkonen (Urtica dioica) on monen puutarhurin vihollinen, mutta se on yksi monikäyttöisimpiä ja hyödyllisimpiä kasvejamme.

Nuoren nokkosen lehdet ovat herkullisia ja niitä voi käyttää pinaatin tapaan esimerkiksi keitoissa, muhennoksissa tai vaikka lettujen tai puuron maustamiseen. Nokkossämpylät, -tee tai -munakas piristävät kesäistä menua.

Nokkosessa on paljon rautaa ja C-vitamiinia ja se sisältää A-, B-, E- ja K-vitamiineja. Rautaa siitä on monta kertaa enemmän kuin pinaatissa. Nokkonen on myös kuitupommi, kuivatussa lehdessä kuitua on 25 %. Piitä kasvissa on 60 kertaa enemmän kuin lehtisalaatissa. C-vitamiini säilyy parhaiten kuivatuissa nokkosissa, kalsium puolestaan säilyy ryöpätessäkin.

Suomen Luonnon Villivihannekset-mobiilisovellus

Vanha kansa uskoo myös nokkosen terveyttä edistäviin vaikutuksiin. Sitä on käytetty monipuolisesti erilaisiin vaivoihin ja sairauksiin. Tunnetuimmat käyttötarkoitukset ovat virtsaongelmien hoito, munuaisten toiminnan parantaminen, anemian hoito sekä verenpainetta ja verensokeria laskeva vaikutus. Nokkosta on käytetty myös fysioterapeuttisena hoitona muun muassa nesteen poistamiseen sekä tulehdusten hillitsemiseen.

Keväällä nokkoset ovat parhaimmillaan. Niitä voi poimia koko kesän ja alkusyksyn, mutta silloin kannattaa valita pieniä lehtiä, sillä isot lehdet saattavat maistua kitkerältä. Jos käyt keväällä leikkaamassa nokkosenlehtiä, voit hyvin ottaa taas seuraavan kasvavan lehtisadon talteen samasta puskasta.  Teiden varsien nokkoset kannattaa jättää rauhaan. Rehevässä maassa, kuten lantakasoissa ja tunkioilla tai ulkovessan takana kasvavat nokkoset kannattaa myös jättää poimimatta, sillä ne ovat keränneet itseensä paljon nitraattia, joka muuttuu elimistössä nitriitiksi.

Nokkosta voi säilöä pitkän talven varalle helposti. Sen voi kuivattaa tai pakastaa. Kuivaus onnistuu helposti vaikka siten, että nokkoset niputtaa pieniin nippuihin ja laittaa narulla roikkumaan alassuin. Lehdet kuivuvat nopeasti ja ne voi saksia tai murustaa säilytysrasiaan. Kuivattuja lehtiä voi murustella vaikka pataruokiin, puuroon tai smoothien sekaan.

 

Nokkosreseptejä: 

Nokkosletut (Helsingin Sanomat)

Nokkoskeitto (Maku.fi)

Nokkosmuhennos (Kotiliesi.fi)

hyvinvointia luonnostakasvikevätnokkonenvillivihanneksetvillivihannesvilliyrtti

Syystarjous!

5 numeroa Lehti+Digi 29,90 €
Voimassa 31.10.-24 saakka.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.