Vuoden 2013 turhakkeeksi valittujen hajustettujen roskapussien pakkauksissa ei mainita, mitä kemikaaleja hajusteet sisältävät. Kysyin lisätietoa maahantuojilta. Pirkka-jätekassien hajuste on useista eri kemiallisista komponenteista koostuva yhdiste, jota on pusseissa 0,1 prosenttia. Naturan maahantuomissa pusseissa on muun muassa linanoolia, geraniolia ja citralia. Ne ovat yleisimpiä kosketusallergiaa aiheuttavista hajusteista.

Turhake-ehdokkaissa oli tänä vuonna silmiin pistävän monta hajusteisiin liittyvää ehdotusta. Ehkä omituisimmat niistä olivat vauvan hajuvesi, Poo pourri -kakanhajunestosuihke, hajustettu koirankakkapussi ja tuoksusuihke koiralle. Narttu- ja uroskoiralle löytyy tietysti omat tuoksuvalikoimansa.

”Ihmisiä ympäröivää erilaisten tuoksujen tulvaa pitäisi ehdottomasti vähentää, eikä lisätä. Näin huomioidaan myös tuoksuyliherkät, joita on kyselytutkimuksen mukaan 10–40 prosenttia väestöstämme. Oireita saavien määrä lisääntyy iän myötä, mutta tuoksuyliherkkyyttä esiintyy jo lapsillakin”, sanoo allergianeuvoja Johanna Värmälä Allergia- ja Astmaliitosta.

hajusteetTurhake 2013

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.