Muovipussit ovat olleet nyt jo 14:ttä kertaa pidetyn turhakekisan kestosuosikkeja. Pienet ja isot muovipussit, hedelmäpussit sekä koirankakkapussit ovat kilvoitelleet turhaketittelistä joka vuosi. Muovipussit ovat nyt ajankohtaisia, sillä EU suunnittelee ohuet muovipussit kieltävää direktiiviä.
Hajustettu roskapussi tuntuu tätäkin suunnitelmaa vasten turhalta keksin
nöltä.

”Mielestäni tuote täyttää turhakkeen kriteerit täydellisesti: hajuste roskapussissa on tarpeeton ja samalla edustaa piittaamatonta luonnonvarojen käyttöä”, perusteli valintaansa Marjaana Hänninen Järvenpäästä.

Hän jatkaa: ”Erilleen lajitellut seka- ja biojätteet eivät tuoksahda ikävästi, mutta hajustetut roskapussit tuonevat helpotusta laiskalle lajittelijalle. Ne peittävät tuoksullaan muovikääreineen roskikseen heitettyjen vanhentuneiden ruoka-aineiden hajuja.”

Pirkka-tuoteryhmään kuuluvat sitruunan- ja männynhajuiset roskapussit ovat antibakteerikäsiteltyjä ja materiaaliltaan polyeteeniä, siis muovia. Pussit ovat tuontitavaraa Espanjasta. Haju muistuttaa pesuainetta tai vessanpöntön raikastinta.

Tamperelaisen Naturan valmistuttamista omenan, ruusun ja vaniljan hajuisista pusseista ei selviä valmistusmaa, mutta se käy ilmi, että pussit ovat kierrätysmateriaalia. Naturan pusseissa ei hajustetta ole säästelty.

”Paikallinen halpamarket mainosti näitä tuoksuvia roskapusseja nerokkaana tuotteena”, kirjoittaa perusteluissaan 
Johanna Niinimaa Akaasta.
”Mitenköhän on, mätsääkö ruusuntuoksu kakkavaippaan ja omenaodööri huoneenlämpöiseen kanamarinadiin? Mitä jos ottaisi hyötyliikunnan kannalta ja kiikuttaisi haisevan pussukan piharoskikseen”, Niinimaa jatkaa.

Lappeenrantalaisen Juho Rehusen mielestä jo pelkkä roskapussi on turhake: ”Biojätepussin voi tehdä sanomalehdestä. Siihen ei tuoksuja eikä valmistusprosesseja tarvita.”

Suomessa hajustettuja roskapusseja on alettu mainostaa vasta tänä vuonna, mutta muualla Euroopassa ne ovat jo yleisiä, tietää Outi Aalto Porista.
”Hajustetut pussit ovat esimerkiksi Espanjassa hyvin yleisiä. Myös muita täysin turhia hajusteita sisältäviä tuotteita on muun muassa autoon, vessaan, olohuoneeseen, saunaan – hajustettua kissanhiekkaa unohtamatta.”
Hajusteiden ylenmääräinen käyttö näkyi turhake-ehdokkaissa: Vessahajusteita, ilmanraikastimia, hajustettuja koirankakkapusseja, koiran tuoksusuihketta ja vauvan hajuvettä.

Luonnollisten hajujen peittämiseen ollaan selvästi valmiita panostamaan. Ehdokkaiden listalla olivat myös vessanpönttöön suihkautettava kakanhajunestosuihke ja pierunhajun imuroivat alushousut.
”Näin mainoksen, jossa suihkuteltiin painepullosta ”tunnelmallisia” tuoksuja eri vivahteilla eri puolille kotia. Älytöntä kemikaalikoktailua ja turhia jätepakkauksia. Miksi vessanpöntössä pitää tuoksua jollekin? Ja taas vedetään huuhteluvesien mukana lisää kemikaaleja viemäriin”, kirjoittaa Elisa Stenberg Helsingistä.

Turhakekisaan osallistui tänä vuonna yli tuhat lukijaamme. Eri ehdotuksia saimme yli 500. Hajumaailman lisäksi ehdokaslistalle päätyi paljon erilaisia valmisruokia, myös uutuuksia: valmiiksi paistettu munakas sekä valmiiksi paistettu ja maustettu jauheliha.
”Maailma on muuttunut niin kiireiseksi ja ihmiset niin avuttomiksi, että kaupoissa myydään valmiiksi paistettua jauhelihaa. Tähän on tultu!” ihmettelee Hanna-Leena Kurvinen Kuusamosta.

Turhake-ehdokkuuksia saaneet kodinkoneet paljastavat, että koneitakin on joka lähtöön: Muffinssikone, donitsirauta, kapselikahvinkeitin, kananmunankeitin, jäätelökone, limsakone ja hot dog -kone.
”Markkinoilla on erilaisia malleja hot dog -koneista. Mielestäni tällaisella vehkeellä ei voi olla mitään tarvetta kotitalou­dessa. Se on tyyppiesimerkki laitteesta, jota käytetään kerran tai pari ja joka sen jälkeen päätyy kellariin”, perusteli Ilkka Mannermaa Frankfurtista Saksasta.

Suomen Luonnon toimitus valitsee Vuoden turhakkeen ehdokkaiden joukosta. Kaikkien kisaan osallistuneiden kesken arvottiin Marmotin kolmen vuodenajan makuupussi Never Winter. Makuupussiin pääsee Kirsti Utti Valkealasta. Lämpimät onnittelut voittajalle!
Kiitos kaikille turhake-ehdotuksensa lähettäneille!

Turhaketta ensi vuodelle voi ehdottaa osoitteessa www.suomenluonto.fi/turhake tai postitse Suomen Luonto/Turhake, Kotkankatu 9, 00510 Helsinki.

Lisää turhaketietoa Suomen Luonnossa 10/2013.
Lataa painokelpoinen kuva tästä >>

Turhake 2013

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.