Auton takakontin päällä oli hämähäkki, joka osaa näytellä. Aina kun liikautin kättäni, se ojensi jalkansa eteen ja taakse suoriksi ja muistutti männyn neulasta. Mikä se on?

Näky on tuttu, mutta määrityksessä turvauduin Juhani Terhivuon apuun. Ilmeisesti hämähäkki oli lukkimaisen pitkäraajainen. Silloin se oli sauvaristihämähäkki (heimo Tetragnathidae). Suomenkielinen nimi tulee juuri tuosta merkillisestä käyttäytymisestä. Sauvaristihämähäkit elävät matalalla kasvillisuudessa.

Hädänalaisessa tilanteessa monet hämähäkit tekeytyvät kuolleiksi. Ne ovat silloin tavallisesti pyöreähkön siemenen tai pisaran muotoisia. Sauvaristihämähäkki käyttää hienosti hyväkseen niin sanottua suojaavaa yhdennäköisyyttä ja yrittää näyttää tikulta. Vaaran mentyä ohi hämähäkki yleensä pinkaisee äkkiä pakoon.

Kuoliaaksi tekeytyminen on yleistä niveljalkaisilla. Äyriäisiin kuuluva saunamaija ja pallokaskuoriaiset menevät palloksi, useimmat perhostoukat vetäytyvät kerälle ja monet aikuiset perhoset vetävät siipensä kokoon ja jalat mahan alle. Vaaran hetkellä kannattaa olla mahdollisimman vaatimattoman näköinen.

hämähäkki

Tunne luontosi

Lähde retkelle metsään, suolle, merelle, kauas ja lähelle.
Tutustu, opi, ihastu ja voimaannu. Koe Suomen Luonto!