1. LUMIKORENTOJA. Ne ovat mielenkiintoisia otuksia, joiden yksityiskohdat näkyvät vasta lähikuvassa. Aluksi en tahtonut löytää niitä, mutta silmien tottuessa niitä alkoi huomata yhä enemmän. Hyviä paikkoja talvihyönteisten havainnointiin ovat metsäteiden reunat ja rantaniityt. Uusi lumi helpottaa niiden löytämistä hangelta, sillä etenkin lumikorennot muistuttavat roskaa lumella.
  2. HYPPYHÄNTÄISIÄ. Pieniä yhdestä neljään millimetrin kokoisia hyppyhäntäisiä voi auringoiselta hangelta havaita jopa satapäisinä joukkoina. Niillä on takaruumiissa pieni hyppyhanko, jolla ne sinkoavat itsensä häirittyinä pakoon. Niitä löytää helpoiten nollakelissä ja muutamassa pakkasasteessa.
  3. HÄMÄHÄKKEJÄ. Niitä voi nähdä lumella jopa kymmenessä pakkasasteessa, jolloin ne liikkuvat kuin hidastetusti. Talvella liikkuvat hyönteiset ja hämähäkkieläimet kehittävät omia pakkasnesteitä, jotka estävät niiden jäätymisen pienillä pakkasilla. Kylmyyteen hyytynyt hämähäkki jatkaa usein kelin lämmittyä taivallustaan. Äkkiseltään hämähäkiltä voi näyttää myös lumikirsikäs eli lumivaaksiainen.
hyppyhäntäinenhämähäkitlumikorentoluonnonkalenteriluontokuvaus

Anna luonto lahjaksi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet luonnonsuojelutyötä.
Joulutarjous lehti+digi 59,50 €/vuosi