1. LIIKKUMALLA HÄMÄRÄN AIKAAN. Ketut ovat aktiivisimmillaan aamu- ja iltahämärässä. Kaupunkiketut piilottelevat usein rakennusten alla, olivat talot käytössä tai eivät. Ne voi löytää yllättävistäkin paikoista. En ole onnistunut muodostamaan sääntöä, että ne olisivat aina tietynlaisten rakennusten alla. Tampattu maasto ja höyhenet antavat osviittaa, että täällä asuu joku.
  2. RUOAN LÄHELTÄ. Jos olisit kettu, mistä saisit helpoiten kiinni kanin tai rotan? Kettujen voi ajatella olevan siellä, missä on ruokaa, eli citykanipopulaatioita tai esimerkiksi ravintoloiden ruoantähteitä. Pikaruokapaikkojen roskikset pursuilevat syötävää.
  3. EETTISIÄ PERIAATTEITA NOUDATTAEN. Metsäketut ovat arkoja, eivätkä monet citykettujen tavat päde niihin. On riski, että villimmät yksilöt tulee ajaneeksi pois, joten ne ovat harkintaa ja kokemusta vaativa kohde. Kaupungissakin tarkkailun pitää tapahtua häiritsemättä ja luontokappaleen ehdoilla. Myös turha tiedon levittäminen kavereille voi olla haitallisempaa kuin ajatteleekaan. Kettu on suosittu kuvauskohde, joten eettisen havainnoinnin periaatteita täytyy noudattaa tarkasti.
citykettukettuluonnonkalenteri

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.