VALMISTELE EVÄÄT.
Hyvät eväät ovat suorastaan retken kulmakivi. Ruoka kannattaa pakata valmiiksi niin, ettei luontoon edes vie pakkausroskaa, joka pitää tuoda takaisin. Yksi yleisimmistä roskista kansallispuistoissa on pillimehun pillin suojamuovi. Jos eväiden valmistus vaatii tulen, täytyy muistaa etukäteen tarkistaa tulenteon rajoitukset. Etelä-Suomessa on jo ruohikkopalovaroitus.

PYSY POLULLA.
Vaikka alueella ei olisikaan liikkumisrajoitusta, on hyvä kulkea merkittyjä reittejä pitkin. Etenkin keväällä voi tulla häirinneeksi pesiviä lintuja tai talloneeksi versovia kasveja. Keväällä reitit ovat märkiä, jolloin ihmiset lähtevät kiertämään. Yhdestä ihmisestä ei vielä hirveästi jää jälkiä, mutta kun kaikki kiertävät, jäljet alkavat näkyä aika nopeasti.

VARAA AIKAA PYSÄHTYMISEEN.
Annamme reiteille suuntaa-antavia aikoja, mutta retkeily ei ole nopeuskilpailu. Pysähdy kuuntelemaan lintuja ja katselemaan ympärillesi. Itse odotan Oulankajoen kevättulvaa. Kiutakönkään kuohuja moni tulee katsomaan, ja veden hurja voima on kyllä vaikuttava. Vesi joessa nousee korkealle.

eväsretkieväätluonnonkalenteriretkietikettiroskatruohikkopalovaroitusvastuullisuus

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.