Onko lounaissaariston ahvenpopulaatiossa huomattavasti enemmän naaraita kuin koiraita? Olen vuosittain saanut satoja ahvenia verkoilla toukokuun puolivälin ja juhannuksen välillä, ja niistä noin 90 prosenttia on ollut naaraita, joko mätipussillisia tai jo mätinsä laskeneita.

Selityksenä ahvensaaliin rakenteeseen saattaa olla verkkopyynnin valikoivuus ja ahvenkannan rakenne. Ahvenen sukupuolet kasvavat parina ensimmäisenä vuonna yhtä nopeasti, mutta sitten naaraat alkavat kasvaa koiraita nopeammin, ja seuraavina vuosina samanikäiset naaraat ovat yhä selvemmin koiraita kookkaampia. Kysyjän verkkoihin on siis tarttunut useamman ikäluokan naarasahvenia enemmän kuin pienemmiksi jääneitä koiraita. Pulleat naarasahvenet tarttuvat verkkoon samankokoisiakin koiraita helpommin.

Jos kysyjä olisi harrastanut katiskapyyntiä, hän saattaisi arvella ahvenkannan olevan varsin koirasvoittoinen. Katiskaan joutuu yleensä mätinauhaansa laskevan naaraan kanssa useampia sitä seuraavia, mätiä hedelmöittäviä koiraita.

ahvenkalastus

Tunne luontosi

Lähde retkelle metsään, suolle, merelle, kauas ja lähelle.
Tutustu, opi, ihastu ja voimaannu. Koe Suomen Luonto!