Kuinka myrkyllistä on rouskujen maitiaisneste? Mitä ainetta se sisältää? Vanhastaan on opetettu, että kaikki maitoa erittävät sienet ovat syötäviä. Pitääkö tämä käsitys edelleen paikkansa?

Rouskujen kitkerät ja lievästi myrkylliset aineet ovat sesquiterpeenejä. Terpeenejä on myös monissa kasveissa, erityisen runsaasti havupuiden pihkassa. Terpeeneissä perusyksikkönä ovat viisihiiliset isopreenit eli isopentaanit. Terpeenien peruskaava on siis (C5H8)n, missä n ilmoittaa ketjuuntuneiden yksiköiden määrän. Terpeenien nimet taas kertovat, kuinka monta kymmentä hiiliatomia eli kahden isopreenin yksikköä ketjussa on. Monoterpeeneissä on siis 10 hiiliatomia (mono = yksi), sesquiterpeeneissä 15 (sesqui = puolitoista), diterpeeneissä 20 atomia eli neljä isopreeniä jne. Eri rouskulajien sesquiterpeenit ovat rakenteeltaan hiukan erilaisia.

Terpeenit tappavat sieniä ja bakteereja, ne ovat siis antibiootteja. Myös hyönteiset ovat herkkiä monille terpeeneille. Ihmisistä ne maistuvat kitkeriltä, ja jos joku niitä kuitenkin sellaisenaan syö, ne aiheuttavat lähinnä vatsanväänteitä. Hyvin kitkerinä ja nisäkkäiden ruoansulatusta haittaavina terpeenit ovat yleisiä kasvien puolustusaineina.

Terpeenien lääketieteellistä käyttöä tutkitaan innokkaasti, koska raaka-ainetta saisi helpolla ja halvalla suuria määriä puunjalostusteollisuuden sivutuotteena. Jos rouskujen sesquiterpeeneistä löytyisi hyviä lääkkeitä, niitä tuskin valmistettaisiin rouskuista, vaan lähtöaineina käytettäisiin silloinkin havupuiden pihkaa.

Koska kaikki kookkaat valkoista maitiaisnestettä erittävät sienet ovat Suomessa rouskuja, perinteistä ohjetta voi noudattaa: kaikki ne kelpaavat kiehauttamisen ja huuhtelun jälkeen ruoanvalmistukseen. Sen sijaan maitohiippoa en kehota kokeilemaan. Lakritsirouskua, jonka maitiaisneste on kirkasta, pidetään myrkyllisenä.

Rouskutkin kannattaa silti opetella tuntemaan tarkemmin, sillä kaikkia lajeja ei tarvitse ryöpätä. Valkomaitoisista lajeista muun muassa pikku-, sikuri- ja kultarousku ovat erinomaisia ruokasieniä ryöppäämättä.

maitiaisnestemaitohiipporouskutterpeenit

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.