Mikä on tämä noin 3–4 milliä pitkä hämähäkki? Se käveli kukkamaassa tuoreessa mullassa. Voiko tämä ollakin joku punkki? Onko tästä haittaa kasveille?

Kuva: Satu Helmi

Kuvan kävelevä punainen pikkumansikka ei ole hämähäkki, vaikka se hämähäkkieläimiin kuuluukin. Kyseessä on Trombidiidae-heimon samettipunkki, joita Suomessa esiintyy muutamia eri lajeja. Yleinen ja tässäkin tapauksessa mahdollinen vaihtoehto on Trombidium holosericeum.

Nimensä samettipunkit ovat saaneet niitä peittävästä tiheästä, samettimaisesta karvoituksesta. Aikuiset samettipunkit ja keskenkasvuiset nymfit ovat petoja. Ne etsivät maan pinnalta pieniä selkärangattomia ja hyönteisten munia ravinnokseen. Puutarhassa lajista on vain hyötyä, sillä ruokalistalle osuu myös kasvituholaisia. Ihmiselle samettipunkit ovat täysin harmittomia, kuten valtaosa muistakin punkkilajeistamme.

Toukka-asteiset samettipunkit elävät hyönteisten ja hämähäkkien loisina. Näitä kirkkaanpunaisia palluroita näkee kiinnittyneinä hyönteisissä, hämähäkeissä ja lukeissa. Isännilleen ne eivät aiheuta suurta vahinkoa, ellei useampi yksilö tarraudu samaan ravinnonlähteeseen. Punkit myös levittäytyvät isäntiensä matkassa uusille alueille.

Kirkkaanpunainen väri syntyy porkkanoistakin tuttujen karoteenien avulla. Värin tarkoituksena on varoittaa punkkien myrkyllisyydestä tai pahanmakuisuudesta. Samettipunkeilla onkin poikkeavan vähän luonnollisia saalistajia. Ehkä juuri siksi ne uskaltautuvat liikkumaan päivisin ja viettävät yöt maaperään kaivautuneina.

Lisääntyminen tapahtuu mielenkiintoisella tavalla. Koiraat laskevat siittiöpakettinsa ruohonkorsille ja tekevät sen luokse johtavan silkkipolun, jota naaraat pystyvät seuraamaan ja hedelmöittämään munansa tässä ”rakkauspuutarhassa”. Jos polku ja rakennelma tuottaa pettymyksen, naaras saattaa jatkaa matkaansa. Mikäli polulle osuu toinen koiras, tuhoaa se löytämänsä siittiöpaketin ja vaihtaa tilalle omansa.

punkitsamettipunkki

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.