Lukion tuntijakoa pohtiva ministeriryhmä on ehdottamassa biologian ja maantieteen tuntimäärän puolittamista nykyisestä. Jos esitys toteutuu, molempien aineiden kahden pakollisen kurssin sijaan kummallekin jäisi enää yksi. Keskeisen tärkeistä oppiaineista tulisi torsoja. Päätöstä voisi luonnehtia vastuuttomaksi ja jopa skandaaliksi.

Biologia ja maantiede ovat yleissivistyksen keskeisiä elementtejä. Ilman näiden aihepiirien tuntemusta on vaikea hahmottaa esimerkiksi ilmastonmuutoksen uhkaa, ekosysteemien ja luonnon monimuotoisuuden merkitystä ihmiskunnalle sekä uusiutuvien luonnonvarojen syntymekanismeja.
Biologia on myös yliopistoihin pyrkivien opiskelijoiden suuressa suosiossa. Lukiosta pitäisi saada vahva perusta yliopisto-opinnoille.

Maantiede ei ole vain meriä, järviä ja vuoria; se on mitä suurimmassa määrin kulttuuriaine, joka sitoo yhteen lukemattomia ihmiskuntaa koskettavia asioita ja auttaa ymmärtämään kulttuurien moninaisuutta.

Biologian ja maantieteen merkityksen tuntevat ovat voimakkaasti paheksuneet tuntijakoesitystä. Esimerkiksi Suomen luonnonsuojeluliitto luonnehtii ehdotusta käsittämättömäksi. Järjestön mukaan biologia ja maantiede tuovat nuorten maailmankuvaan juuri niitä aineksia, jotka auttavat heitä ymmärtämään maapallomme polttavia ongelmia, selviytymään tulevaisuuden haasteista ja arvostamaan luonnon monimuotoisuutta.

biologiamaantietopääkirjoitus

Tunne luontosi

Lähde retkelle metsään, suolle, merelle, kauas ja lähelle.
Tutustu, opi, ihastu ja voimaannu. Koe Suomen Luonto!