Heräsin puoli kahdelta yöllä siihen kun varis lensi raakkuen talon yli. Joku oli herättänyt sen uniltaan, ja se teki saman minulle. Aistit olivat herkkinä, sillä en kaupungissa ollut kuullut lintujen ääniä päiväkausiin.

Luonto on ollut hiljainen tänä talvena. Heikon pihlajanmarjasadon myötä tilhet ja räkättirastaat ovat tipotiessään. Kuusen käpysatokin on ollut vaatimaton ja pikkukäpylinnut ovat jossain taigan toisessa kolkassa paremmilla ruokamailla. Tikkoja tai muitakaan vaeltajia ei jäänyt syksyn jälkeen elävöittämään talvea, ja ruokintojen väheneminen on etenkin kaupungeissa karsinut pikkulintujen määrää. Niinpä sirkutusta ja vilinää on metsissä ollut niukasti.

Elämän merkkejä voivat tuoda vahvistuvat myyräkannat. Myyrät ovat olleet nousussa laajoilla alueilla, ja huippu koettaneen tänä vuonna Etelä- ja Itä-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Tunturi-Lapissa. Jopa tunturisopuleita saattaa taas näkyä retkipoluilla. Muualla Pohjanmaalla koettiin huippu jo syksyllä, siellä myyriä on nyt paljon.

Joulun tienoilla saatiin lunta melkein koko maahan, ja mikäli lämpötila ei kevättalvella sahaa villisti plusasteiden ja kovien pakkasten välillä, lumipeite saattaa edesauttaa myyrien selviytymistä talven yli. Heikki Henttonen Luonnonvarakeskuksesta kertoo että metsämyyriä on jo monin paikoin paljon ja peltomyyräkin runsastuu kesään mennessä, jos talvi- ja kevätsäät ovat niille suotuisia.

Ilman suojaavaa hankea talvi on myyrälle karu. Pakkanen koettelee, ja suojapäivinä sulamisvesi peittää ruokamaat ja tukkii kolot, jotka sitten jäätyvät pakkasilla. Vaikka lumikon ja kärpän kannat ovat heikkojen myyrävuosien jäljiltä alhaalla, ketut, näädät ja supikoirat pitävät huolen siitä, että näkyvillä vilistäminen on aina riski.

Myyrävuosi tuo metsään ja tunturiin piristysruiskeen. Pikkupedot löytävät helposti ravintoa jälkikasvulleen, ja kana- ja rantalintuihin kohdistunut saalistuspaine hellittää hetkeksi.

Pöllöt, hiiri-, tuuli- ja suohaukat saavat paremmat mahdollisuudet onnistua pesinnöissään, samoin Ylä-Lapin piekanat ja tunturikihut.

Toivotankin lukijoille hyvää myyrävuotta 2019!

kanalintulumipeitemyyrämyyräkantamyyrävuosipöllöt

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.